ЗЕБРЊАК, 100 ГОДИНА ПОСЛЕ ЦЕНТРАЛНА ПРОСЛАВА КУМАНОВСКЕ БИТКЕ

Крај Споменика херојима српске војске на брду Зебрњак код Куманова, 28. октобра ове године, одржана је централна свечаност у оквиру обележавања стоте годишњице Кумановске битке, почетка Првог балканског рата и ослобођења од Отоманске империје.
У присуству државног врха Србије и делегације македонске владе, на Зебрњаку су се вијориле српске и македонске заставе, а владика хвостански Василије служио помен ратницима.

slika-3912Председник Србије Томислав Николић рекао је да је обележавање стогодишњице Кумановске битке порука мира, сарадње и разумевања који Србија и Македонија шаљу региону и целом свету. Председник Србије је указао на значај Кумановске битке и допринос српске војске коначном ослобођењу балканских народа од вишевековне владавине Отоманског царства.

„Србија нема чега да се стиди из своје прошлости. Сто година после велике војне победе Србија бије другачије битке с једнаком историјском тежином. Идемо у сусрет својој европској будућности уз очување територијалног интегритета и безбедности за све своје грађане. Данас се проблеми не решавају оружјем, већ промишљањем, вољом и мудрошћу. Проблеме ћемо решити зато што су правда и право на нашој страни, зато што за себе и своју децу не тражимо ништва више и не прихватамо ништа мање од онога што добијају други“, рекао је председник Николић.
Председник Организационог одбора за обнову споменика и прославу на Зебрњаку, заменик министра културе Драган Недељковић оценио је да Кумановска битка представља симбол борбе за независност и слободу Балкана. Посебно је нагласио историјски и цивилизацијски значај победе на Куманову и другим биткама из Првог балканског рата, нарочито сада када смо суочени с покушајима ревизије, не само српске, него и балканске историје, у настојању да се време Отоманског царства представи као време „хармоничног и мултикултуралног друштва“.

Централна манифестација почела је интонирањем српске и македонске химне. На Споменик победе српске војске венце су положили председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић, председник Републике Српске Милорад Додик, почасни конзул Србије у Македонији, чланови Друштва српскомакедонског пријатељства, многа удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије и Клуба генерала и адмирала Србије.

slika-4012У делегацији Клуба генерала и адмирала Србије на прослави Кумановске битке били су генерал-мајори Душан Војводић, Бранко Фезер и Светозар Царевић. Председник Удружења Срба у Македонији Иван Стојиљковић обавестио нас је да је Споменик на Зебрњаку обновљен и трајно заштићен, обновљене су и заштићене крипта и Капела, сачуване фреске и постављена изложба Кумановске битке. У томе су учествовали и стручњаци Војног музеја из Београда. Стојиљковић позива све ђаке и студенте, друштва и организације из Србије да на путовању кроз Македонију посете Споменик српској војсци на Зебрњаку и одају пошту славним прецима.

Клуб генерала и адмирала Србије – press