In memoriam генерал-потпуковник Милан Гверо

Генерал-потпуковник, магистар политичких наука Милан Гверо, умро је на ВМА у Београду 17. фебруара 2013. године након дуже болести.

Милан ГвероГенерал Гверо је рођен 1937. године у селу Ступари, општина Мркоњић Град. Завршио је учитељску школу, а потом Војну академију копнене војске, Високу војнополитичку школу и Школу народне одбране.

Као официр службовао је у гарнизонима: Београд, Титоград, Сарајево и Хан Пијесак.

Генерал Милан Гверо обављао је високе војне дужности. Поред осталог, био је помоћник министра одбране Републике Србије, заменик начелника Политичке управе ССНО, а у време одбрамбеног рата српског народа у Босни и Херецеговини и помоћник команданта за морал Главног штаба Војске Републике Српске, где је и завршио професионалну војну каријеру.

Генералу Гвери је суђено на Међународном кривичном суду у Хагу и првостепеном пресудом осуђен на пет година затвора. Одлуком председника судског већа пуштен је из притвора у јуну 2010. године.

Генерал Гверо је одликован највишим одличјима за заслуге у миру и рату.

Међу колегама и у борачком саставу остаће запамћен као врстан професионалац, добар друг и у најтежим условима хуманиста, частан официр и доследан у обављању задатака у миру и рату.

Комеморација поводом његове смрти одржаће се 21. фебруара 2013. године у 12 сати у Свечаној сали Медија центра „Одбрана“ (Дом Војске Србије) у улици Браће Југовић 19 у Београду, а сахрана истог дана у 14 сати на Бежанијском гробљу.

 

 

Клуб генерала и адмирала Србије