ДВАДЕСЕТ ГОДИНА 40. КЛАСЕ ШНО

 

У Београду је данас на свечан начин обележено 20 година од завршетка школовања 40. класе Школе националне одбране Војске Србије. Класе, која по оцени бившег начелника те школе, адмирала Бошка Антића, с правом заузима челно место у строју високих официра Војске Србије, ствараоца и носилаца њене високе борбене готовости.

Припаднике те класе као и децу њихових преминулих колега, испред организационог одбора поздравио је генерал Миломир Миладиновић. Подсетио их је, да су на почетку школовања у њиховом строју стајали 1 мајор, 19 потпуковника и капетана фрегате и 22 пуковника! Из тог строја, војничку каријеру је завршило 19 генерала, а сви остали су то учинили у чину пуковника! То је квалитетна и без преседана успешна класа ШНО, како је то оценио адмирал Антић.

Иза припадника 40. класе ШНО, остали су догађаји који су од њих изградили чврсте, одлучне, способне и ратним искуством наоружане војне руководиоце.

Поводом обележавања овог јубилеја, издата је Монографија 40. класе ШНО. Говорећи о њеном значају и издавању, генерал Миладиновић је нагласио да је највећи допринос у њеном стварању дао адмирал Антић. „У Монографији је – рекао је поред осталог генерал Миладиновић – посебно поглавље посвећено напорима класе(40-те прим. аутора),на оживљавању производње српске сабље и њене доделе на крају школовања припадницима класе по први пут. „Израдили смо трајни знак школе, а сабља као симбол части и витештва захваљујући нама постала је саставни део без које се не може замислити завршетак ни једне војне школе.“

Посебну захвалност изразио је адмиралу Антићу, аутору Монографије, који је о припадницима ове класе прикупио много података, дао им посебно место у њој, рекавши, да има много оловака које могу описати садашњост, предвидети будућност, али нема ни једне гумице која може обрисати записану прошлост. Како је нагласио генерал Миладиновић, „имао је храбрости да нам овом Монографијом ода захвалност и да нас уведе у историју ШНО ВС и српског народа. Да нас прогласи најбољима, на чему смо му захвални“.

На сличан начин, свом начелнику се обратио и генерал Делић, који му је, изражавајући захвалност усхићеним речима, уручио поклон припадника 40- класе ШНО. То су гусле са српским грбом, као трајан знак поштовања према свему што је за њих и ШНО учинио.