„СЛОБОДА 2017“

Република Србија и Град Београд ове године су обележили значајан датум – 73 године од ослобођења Београда у Другом светском рату. Србија је и у Првом и у Другом светском рату била на страни напредних и ослободилачких идеја и вредности, на страни правде и слободе, изашавши из сукоба као земља победница, уз велике људске и материјалне губитке.

Србија се данас  с поносом сећа своје храбре и херојске прошлости и чува спомен на бесмртна дела предака који су се борили у оба светска рата.

Поводом Дана ослобођења Београда, Министарство одбране и Војска Србије (ВС) 20.октобра у 12 часова на Аеродрому Батајница организовали су Приказ дела оперативних способности ВС – „Слобода 2017“.

Приказ дела оперативних способности ВС пратила је и делегација Клуба генерала и адмирала Србије у којој су били генерал-потпуковник Миломир Миладиновић, председник Клуба, генерал-мајор др  Лука Кастратовић, председник ИО Клуба, генерал-мајор др Винко Пандуревић, секретар ИО Клуба, генерал-пуковник Милорад Обрадовић и генерал-мајор Љубомир Бајић.

Министарство одбране и ВС су на врло оригиналан, убедљив и упечатљив начин (статички и динамички прикази) презентовали део наоружања и опреме ВС по пројекту „1500“ и нове програме одбрамбене индустрије Србије.  Јавности су први пут представљени нови авиони МиГ-29, које је Србија набавили у сарадњи са Руском федерацијом.

У динамичком делу програма припадници ВС (извиђачке, диверзантске, противтерористичке, јединице за специјалне намене „Кобре“, војнополицијске јединице, падобранске и др.)  су демонстрирали висок ниво обучености и оспособљености у акцијама приземљења отетог авиона и ослобађања и спасавања талаца, борбеног трагање и спасавања, дејства против терориста, медицинске евакуације и др.

Такође РВ и ПВО ВС демонстрирало је налет различитих ваздухоплова са којима располаже. У целини гледано јединице ВС које су учествовале у приказу дела оперативних способности ВС показале су висок ниво оперативних способности и потврдили значај ВС у систему одбране.

Велико интересовање свих присутних на Аеродрому Батајница и јавности изазвао је наступ Руске акро-групе „Стрижи“, која је све присутне оставила без даха, демонстрирајући врхунско пилотирање и различите авио-акробације  са авионима МиГ-29.

Приказ дела оперативних способности ВС пратио је цео државни и војни врх Србије. Приказу су присуствовали многи гости и то: Руски министар одбране Сергеј Шојгу, који је у име председника Русије Владимира Путина свечано и симбилично предао нове авионе МиГ-29; Председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Македоније, заменик министра одбране БиХ, представник Војног комитета ЕУ,  представници дипломатских и војних мисија страних земаља акредитованих у Србији.

Такође велики број грађана Србије је присуствовао приказу оперативних способности ВС, пратио ток вежби и разгледао изложена средства на Аеродрому.

Председник Србије и Врховни командат ВС Александар Вучић се обратио присутнима, истакавши значај борбе за слободу и одавши поштовање онима који су нам, храбро се борећи у ослобађању Београда, лијући своју крв, подарили слободу. Такође је истакао значај опремања ВС, њену борбену спремност и похвалио је  оданост припадника ВС својој отаџбини. Истакао је спремност Србије да очува свој суверенитет, нагласивши да само економски и војно  јака и политички стабилна Србија може имати своје значајно  место у регионалним и светским оквирима, без намере да икоме прети, него да штити своју слободу и независност.

На Споменик ослободиоцима Београда цвеће је положила делегација Клуба у саставу: генерал-мајор Милош Ђошан, заменик председника Извршног одбора, генерал-мајор Вукајло Чађеновић, председник Секције ѕа традиције и члан Клуба генерал-потпуковник Миодраг Панић.