ГОДИНА ДОБРИХ РЕЗУЛТАТА

Седница Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије, одржана је 26. октобра ове године, у свечаној сали Дома културе у Свилајнцу. У њеном раду су учествовали чланови клуба, уз присуство представника Војске Србије, других организација и удружења Србије, те представника влaсти и домаћина овог скупа, града Свилајнца. Скуп који је протекао у радној и срдачној атмосфери, отворен је уз интонирање химне Србије и одавањa поште преминулим члановима Клуба генерала и адмирала Србије.

  У уводном излагању, председник Скупштине Клуба, генерал Миломир Миладиновић, посебно се захвалио граду домаћину, чији је председник општине господин Предраг Милановић, изразио спремност и жељу да њихов град буде домаћин овог скупа. Тим поводом уручена је Плакета Клуба генерала и адмирала граду Свилајнцу, коју је примио председник Милановић, а њему лично је додељена захвалница као и неколицини виђених и заслужних грађана овога града.

Успешан рад Скупштини Клуба, у име домаћина пожелео је председник општине господин Предраг Милановић, који је рекао,  да је овај мали град почаствован тиме што се скуп овако високог нивоа одржава у њиховој средини, из које је потекло много старешина Војске Србије.

Подоносећи експозе о раду Клуба у протеклој години, генерал Миладиновић је истакао, да су Клуб и његови чланови извршили постављене задатке и били достојни свог имена и положаја у Републици Србији и њеној Војсци.

У анализи рада Извршног одбора Клуба, у 2017. години, који је поднео његов председник генерал др Кастратовић, посебно је истакао:

– Пратили смо збивања од значаја  за безбедност Републике Србије, њен међународни положај, суверенитет и интегритет. Упутили смо Председнику Србије,  Председнику владе и надлежним министарствима предлог да Република Србија  покрене иницијативу, пред међународним судом, за ревизију хашких пресуда;

– Настављена је сарадња са установама и удружењима. Мишљења и ставови Клуба генерала и адмирала се уважавају и поштују. На пријемима делегације Клуба генерала и адмирала Србије код Министра одбране и Начелника генералштаба Војске Србије покренута су бројна  питања од значаја за одбрамбени систем Републике Србије и посебно, статус Клуба генерала и адмирала, као и решавање животних питања пензионисаних војних лица.

– Приликом званичне посете делегације Руске федерације Републици Србији, председник Државне думе Русије у присуству  председнице Скупштине Републике Србије захвалио се Клубу  генерала и адмирала што негује заједничке традиције руског и српског народа и обележава значајне датуме из историје. У руској делегацији био је и депутат Државне думе,  почасни члан Клуба генерал-пуковник Виктор Михаилович Заварзин, који је успешно запосео аеродром Слатину у НАТО агресији 1999. године;

– Свечана седница, одржана у Старом двору, на којој је поздравну беседу   одржао заменик  градоначелника Београда, позитивно је прихваћена у јавности;

– Општина Свилајнац Клубу је доделила два персонална рачунара, а изасланик одбране амбасаде Русије у Београду у име амбасаде  као помоћ Клубу је уручио 100.000,00 динара;

– Одржан је састанак са тимом за одбрану генерала Борислава Ђукића на коме су договорене активности које Клуб може да предузме у циљу његове успешне одбране. Породици генерала Ђукића уручена је новчана помоћ у износу од 50.000 динара. Уколико Скупштина усвоји одлуку за

– Конкурисали смо, као удружење од значаја за одбрану, за средства Министарства одбране. са удружењима у 2017. години било je планирано доштампавање фото-монографије  „Да се не заборави” и  другог издања Зборника „Војска Југославије у одбрани СР Југославије  од НАТО агресије 1999. године”. Oвај задатак није извршен. Очекујемо да ће  бити завршен следеће године;

Извештаје су поднели и председник Надзорног одбора генерал Сокановић, председник Статутарне комисије генерал Пејак, председник Суда части генерал Николић и председник Подружнице Клуба у Нишу генерал Марковић. Оценили су, свако у својој надлежности, да је Клуб радио добро, у духу Статута Клуба. Најкраће и чини се најверодостојније излагање, када је је реч о раду и кодексу чланова Клуба, било је излагање председника Суда части, који је поносно истакао да за тај суд „није било посла“!

Успешан рад Скупштини Клуба и поздраве члановима Клуба уручили  су председник Скупштине Београдског форума за свет равноправних, господин Драгомир Вучићевић, те председница Удружења породица палих бораца ратова 1990-1999.  Републике Србије, госпођа Добрила Копривица.

У плодној дискусији, у којој је учествовало више генерала, изнесено је низ предлога за побољшање рада Клуба, као и напора да се ставови Клуба по питањима система одбране, положаја и статуса припадника Војске Србије, гласније чују и буду више присутни у јавности, јер је реч о неисцрпном искуству људи одличних познаваоца тих проблематика и некадашњих челника Војске који су своје умеће исказали у протеклим ратним дејствима и отпору Нато агресији!