SRBIJA KRVARI A NEMAČKA PROFITIRA

 

. dr.  Rudolf Henzel, uputio je otvoreno pismo Nemačkom ministru zdravlja, gospodinu Jensu Španu, povodom njegove odluke da regrutuje stručno osoblje za negu iz zemalja Zapadnog Balkana. Pismo objavljujermo u celosti.

 

Moj gospodine!

I ja kao i Vi nisam medicinar, već psiholog i pedagog, ali zahvaljujući brojnim putovanjima u Srbiju i dobrim prijateljima koje sam tamo stekao mogu dobro da procenim atuelno zdravstveno stanje ljudi u toj zemlji Zapadnog Balkana i kvalitet njihovih zdravstvenih .

nekoliko godina posetio sam jednu stariju gospodju u jednoj nekada čuvenoj društvenoj bolnici u Beogradu. Zbog krajnje oskudnog nameštaja u bolesničkoj sobi i uredjenja u celoj zgradi, što me je pre podsećalo na neku poljsku bolnicu, povukao sam se u jedan tamni ćošak u hodniku, jer sam kao odrastao čovek plakao zbog očaja – i sramote. Zbog sramote – jer sam znao da je nedovoljna uredjenost, medicinska oprema i nedostatak medicinskog osoblja u ovoj bolnici bila i još uvek je posledica US-NATO-agresije u 1999 godini. Ona je zemlji pričinila veliku nevolju i nemerljivu ekonomsku kao i ekološku štetu. A nemačka vlada je učestvovala u tom zločinu i genocidu nad srpskim narodom.

Zbog korišćenja cirka 10 do 15 tona veoma otrovnog i radioaktivnog uranijuma za vreme sedamdeset osmodnevnog bombardovanja u Srbiji su u medjuvremenu razna kancerogena oboljenja dostigla razmere epidemije, polazi se od 33.000 slučajeva godišnje. Ne postoji porodica bez zloćudne bolesti. Oštećenjem naslednog materijala, DNK, generacijama i generacijama će se radjati deca sa raznim oštećenjima.

Prema novijim statistikama, u Srbiji oboli gotovo dvostruko više dece nego u ostatku Evrope. To znači, 355 male dece na milion stanovnika. Pre 1999 bilo ih je 160. Posebno je u porastu leukemija kod dece izmedju pete i devete godine života. Prema podacima onkologa, profesora Slobodana Čikarića, udeo obolelih od leukemije je veći za 110 procenata nego pre bombardovanja. Da li ste Vi to znali, moj gospodine?

Umesto da sada bogate evropske zemlje kao znak izmirenja i nadoknade štete učine sve što je moguće da bi srpske bolnice imale na raspolaganju veći broj lekara specijalista, medicinskog osoblja za negu i neophodne medicinske aparate kao i dovoljno lekova za decu i odrasle obolele od kancera, i dalje se vrbuju lekari specijalisti i medicinsko osoblje za negu koje je srpska država dobro obrazovala, i dovlače se (zauvek) na „zlatni Zapad“. Time se izbegava obrazovanje i usavršavanje sopstvenog  nemačkog stručnog osoblja za negu kao i pravedna nadoknada za njegov dragoceni rad za opšte dobro.

Zbog toga zdravstveni sistemi država Zapadnog Balkana postepeno kolabiraju i mnoge porodice se raspadaju zbog višegodišnjeg radnog boravka u inostranstvu. Samo iz Srbije ode godišnje preko 70.000, većinom mladih, dobro obrazovanih ljudi. Za mene je to sramotna eksploatacija ekonomski slabih privreda Zapadnog Balkana, strašan oblik neokolonijalizma.

Promenite, moj gospodine, Vašu fatalnu odluku zbog mojih osnovanih primedbi. Time bi ste pokazali pravednost prema Srbiji kao i drugim zemljama Zapadnog Balkana i istovremeno učinili čin čovečnosti.

Lindau (Bodensko jezero)