ИЗБОРНА СКУПШТИНА КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

Изборна скупштина Клуба генерала и адмирала Србије, одржана је 30.новембра у Дому Војске Србије у Београду. Поштујући све мере везане за борбу против ковид-19 Изборној скупштини присуствовао је знатан број чланова Клуба. Заслужним члановима овом прилико уручена је  Захвалница Клуба генерала и адмирала Србије

На почетку рада Скупштине одата је почаст преминулим члановима Клуба. Потом је председник Скупштине Клуба, генерал Миломир Миладиновић, сходно Статута клуба, упознао чланове са активностима Клуба између две изборне скупштине. Поред осталог рекао је: Протекли период карактерише не мали број неактивних чланова, из разних разлога, уз оптерећујућу старосну структуру и смањење бројног стања чланова Клуба, које је последица великог броја преминулих и оних који су напустили, а мали је број новоучлањених. Мислим да од нас јавност има нескривено очекивање, што се да закључити из непосредних разговора, али нажалост и оних, међу којима су и наше колеге, који прижељкују нестанак Клуба. Клуб својим ставовима не доноси одлуке али може да олакша њихово доношење. У том смислу стојимо на располагању заинтересованим.

Представљајући Клуб поред осталог ангажовао сам се на следећим активностима:
1.Редовно сам учествовао у раду ИО Клуба и давао одређене сугестије  за рад Клуба, које су усвајане, али немам права гласа у ИО
2.Предводио сам делегације Клуба на пријему код министара одбране по захтеву и по позиву. Имали смо прием код свих МО у овом периоду и у Министарству за рад запошљавање и социјалну политику. Постоји узајамно обострано  уважавање и разумевање и пружана нам је помоћ у раду. Нажалост статусна питања чланова Клуба нису битно побољшана.
3.Предводио сам делегације Клуба на пријему код начелника Генералштаба по захтеву и позиву. Примила су нас оба начелника подржали рад Клуба и успели смо да нас позивају на свим вежбовним активностима које је изводила Војска Србије
4.Присуство вежбовним активностима Војске Србије
5.Обележавање годишњица агресије НАТО на Југославију-Србију
6.Учешће у обележавању значајних датума из историје Србије
7.Проширење сарадње са локалним самоуправама-редовне скупштине одржаване у Свилајнцу,Јагодини и Пожаревцу
8.Присуство на скуповима сродних организација и сарадња са другим институцијама
9.У више наврата учествовао сам у наступу на електронским медијима сам или са члановима ИО, најчешће је то био председник ИО Кастратовић. Основна тема учешћа у медијима је била пропагаирање војног позива што је према расположивим подацима наишло на одобравање јавности. Све анкете у вези са тим показују већинско одобравање наставка служења војног рока.
10.Одржавање комеморативних скупова
11.У сарадњи са руководствомом ВМА, а нарочито начелником Поликлинике пк др Прелевићем, обезбеђена је одређена погодност приликом прегледа за чланове Клуба.
12.Међународна сарадња: присуством на скуповима у организацији Међународне федерације официра у резерви и пензији. У овом периоду одржане су две скупштине међународне федерације у Братислави и Софији. Наша активност је цењена код руководства. Поред наведеног са делегацијом Клуба присуствовао сам Међународној конференцији о безбедности у Пекингу и том приликом упознали начелника Академије војних наука Кинеске народноослободилачке Армије о догађајима из агресије НАТО на нашу отаџбину. У организацији ветерана обавештајне службе Русије присуствовао сам обележавању годишњице рођења Хероја СС и Југославије маршала СС Бирјузова. Осим наведеног присуствовао сам са делегацијом СУБНОР међународној конференцији о безбедности у Москви.
Са изасланицима одбране Кине, Русије и Белорусије имамо сталну обострано корисну сарадњу.

Поштоване колеге, још једном вас позивам да навратите у просторије клуба заинтересујете се за рад и дајете идеје за побољшање рада. Клуб не припада само изабраним органима већ свима нама и свако има право да предлаже побољшање рада.

Изабрани органи немају никакву надокнаду за своје активности које нису мале, ми не коштамо Клуб ништа. Моји боравци у иностранство финансирани су од стране организатора, за мој последњи боравак у Москви превоз је обезбедио СУБНОР.

Зато вас молим да не наседате на поједине дезинформације о примањима изабраних органа о  чему ће више говорити остали изабрани органи пре свега председник ИО и председник Надзорног одбора.
Предлажем да водимомо обједињену дискусију о извештајима свих органа клуба . Хвала на пажњи

Захвалнице Клуба додељене су члановима клуба:

гм Милош Ђошан, гппук Радован Томановић, гм Милош Гојковић, гпук Бранко Крга, гм Стојан Марковић, гм Мирослав Филиповић, гм Љубомир Бајић, гм Владимир Пејак, гппук Саво Сокановић, гпук Миодраг Симић, гппук Стамеко Николић, контраадмирал Бошко Антић, гпук Видоје Пантелић, гпук Спасоје Смиљанић, гппук Петар Шкрбић, гм Петар Тркуља, бг Ђуро Ћелић, гм Владимир Брдар, гм Слободан Ђорђевић, гм Властимир Остојић, гппук Момчило Момчиловић, гппук Љубиша Стојимировић и бг Добривоје Вељковић

Извештај о раду Извршног одбора Клуба, поднео је његов председник, генерал Лука Кастратовић: Због мера у борби против Ковида-19 нису могле у потпуности да се реализују активности предвиђене Програмом и Планом рада Клуба у 2020. години.

Није могла да се одржи Свечана скупштина у јуну, поводом  јубиларне петнаесте годишњице формирања Клба генерала и адмирала Србије ( 30. јуна 2005. године) и годишња Изборна скупштина у октобру.

Извршни одбор одржавао је седнице контиунирано, сем у периоду ванредног стања, и реализовао задатке који су могли да се проводе поштујући прописане мере у борби против ширења вируса Ковида-19. Информација о извршеним задацима дата је, децембра 2020. године, на сајту Клуба.

Због немогућности одржавања сједнице Скупштине Извшни одбор је усвојио  Програм и План рада за 2021. годину, што је такође наведено у поменутој информацији.

Извршни одбор Клуба у 2020. години организовао је рад у складу са Програмом рада  за 2020. годину, који је Скупштина усвојила на радној седници31. 10. 2019. године и закључака Скупштине, а у 2021. години на основу Програма који је сачинио Извршни одбор Клуба. У циљу организованог рада Извршни одбор је на основу наведених Програма усвојила Планове рада за 2020. и 2021. годину и у складу са њима проводила активности.

РЕАЛИЗАЦИЈА ГОДИШЊЕГ ПЛАНА РАДА ЗА 2020. ГОДИНУ

Планом рада планирано је 19 заједничких задатака. Реализовано је 15, један делимично, а 3 нису реализовани. Започето је инвентарисање материјалних средстава, а нису одржене свечана и изборна сједница Клуба и није израђен Правилник о набавци књига и других публикација ( исти је израђен 2021. године).

У реализацији задатака истакао бих следеће:

 Пратили смо збивања од значаја за безбедност  Р. Србије, њен међународни положај, суверенитет и интегритет;

Настављена је сарадња са установама и удружењима. Успостављен је контакт и са Српском академијома наука и уметности. Мишљења и ставови Клуба се уважавају и поштују. На пријемима код МО и НГШ ВС , као и приликом других сусрета, покренута су бројна питања од значаја за одбрамбени систем Р. Србије и посебно статус Клуба, као и решавање животних питања  пензионисаних војних лица. Прихваћена је иницијатива Клуба за враћање служења војног рока. План сарадње МО са Клубом, који прати Управа за традиције, стандард и ветеране, доследно се реализује;

Због пандемије вируса KOVID-19 отказана је конференције  повом Дана агресије НАТО на СРЈ 1999. године, као и друге планиране активности, али су издата одговарајућа сопштења. Издато је јавно Саопштење ( дато на сајту) подршке Војсци Србије на мерама које се прдузимају на спречавању ширења вирусне инфекције KOVID-19. Такође, у сарадњи са Беоррадским форумом за свет равноправних, упућено је Отворено писмо Нобеловом комитету (дато на сајту) због покретања иницијативе  да се НАТО-у додели Нобелова награда за мир. Заједно са Београдским форумом, СУБНОР-ом Србије и Друштвом српских домаћина упућен је јавни апел под називом “Извињење и накнада за агресију“, да је дошло време да Владе земаља чланица НАТО и ЕУ преиспитају своје улоге у агресији 1999. године и политици према Србији и српском народу и да се извину.

Уместо у марту, цвеће и венци су положени на споменицима  “Вечна ватра“ на Ушћу и погинулој деци  на Ташмајдану, 10. јуна, када је усвојена Резолуције СБ ОУН 1244;

У јуну је, надлежним институцијама у Р. Србији и хашком Трибуналу, упућен Јавни апел да се генералу Ратку Младићу  омогућу адекватно лечење. Апел су објевиле и неке европске земље, а међу првима италијанска штампа;

Поводом 15 година од формирања Клуба и 75-те годишњице ослобођења у Другом светском рату урађена јубиларна медаља “75 + 15 – сећања“, за све чланове Клуба. Због пандемије није одржана свечана седница Клуба, па су Медаље уручиване понедељком, када су одржаване седнице ИО. До данашње седнице уручено је 103 медаље;

За храм Васкресења Христова – Главни Храм оружаних снага Руске Федерације у Москви, израђена је икона Сабор Светих Јасеновачких Новомученика. Уручење иконе одлагано је због пандемије и било заказано за 38. јун 2021. године. Припремљена су сва документа од надлежних органа Р Срије, а икону је пре предаје требао да освешта, по одлуци Паријарха српског г. Порфирија, епископ московски Антоније. И овај термин је одложен.

Наредбом начелника Поликлинике ВМА отпочело је, од октобра 2020.одине, заказивање прегледа по приоритету за чланове Клуба, пензионисане генерале и адмирале;

Секција за политику одбране планирала је 6 задатака, а реализовала 5. Није реализован округли сто на тему: “Двадесет пет година од завршетка грађанских ратова у у Хрватској и БиХ “. Написано је 25 саопштења, које би требало прикључити округлом столу на тему: “Истина о разбијању СФРЈ“.

Студија “ВЈ у одбрамбено рату 1999. године“, објављена 2019. године наишла је на велико интересовање у земљи, код пријатељских земаља и слободољубивих покрета у свету.

 Секција за статусна и социјална питања планирала је 11 задатака, реализовала 9, а 2 задатка  нису реализована, која се односе на враћање  војних пензионера у надлежност МО и решавање права војних пензионера на ношење свечане униформе.

Иако су више пута упућивани захтеви надлежним институцијама, иако се слажу са  нашим предлозима није се одмакло даље од обећања.

Из разговора са појединим члановима Клуба предложено је да се због нерешених питања Уставном суду упути захтев за оцену уставности појединих закона који регулишу ову проблематику, што ћемо предложити да уђе у Програм рада Клуба за 2022. годину.

Клуб је у складу са нашим актима одавао дужну пошту и учествовао у организацији и реализацији комеморација и сахрана пренинулим члановима (у оним активностима које су биле дозвољене због пандемије).

Секција за неговање традиција планирала је 7 задатака, који су реализовани у оној мери колико су дозвољавала ограничења због пандемије.

 Задатке Секције за сарадњу и информисање реализовали су председник, заменик председника и поједини чланови ИО.Од планираних 12 задатака реализовано је 10, задатак снимање филма поводом 15 година рада реализован је 2021. године, а због пандемије нису организоване изложбе ван Београда.

Рекапитулација: Укупно је планирано 55, а релизовано 46 задатака. У излагању је дат кратак осврт на нереализоване задатке.

РЕАЛИЗАЦИЈА ГОДИШЊЕГ ПЛАНА РАДА ЗА 2021. ГОДИНУ

Планом рада планирано је 19 заједничких задатака. Реализовано је 16,  Није одржана Свечана седница Клуба,  а инвентарисање материјалних средстава и израда Плана рада за 22022. годину су планирани до краја децембра .

У реализацији задатака, поред општих активности као за 2020. годину истакао бих следеће:

–  Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић примио је 9. фебруара делегацију Клуба генерала и адмирала Србије, са којом је разговарао о досадашњој и будућој сарадњи Министарства одбране и Клуба.

Делегација Клуба генерала и адмирала Србије упознала је министра одбране Стефановића са низом иницијатива из свог домена, а које се тичу очувања и неговања слободарских традиција Србије и очувања угледа и етике генерала и адмирала, доприноса одбрамбеној способности земље, заштити угледа генералског кора, њиховог друштвеног статуса и остваривања културно-рекреативних и других потреба;
У делегацији која се састала са министром Стефановићем били су председник Скупштине Клуба генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, председник Извршног одбора генерал-мајор у пензији др Лука Кастратовић и заменик председника Извршног одбора генерал-мајор у пензији Милош Ђошан;

Поводом 22-те годишњице агресије НАТО положени су венци и цвеће на споменике “ Вечна ватра“ на Ушћу и погинулој деци на Ташмајдану, а у Дому Војске Србије, 09. јуна 2021. одржан је округли сто на тему „АГРЕСИЈА НАТО НА СРЈ 1999. И НОВИ ХЛАДНИ РАТ“. Организатори скупа су били Клуб адмирала и генерала Србије и Београдски форум за свет равноправних. На округлом столу је поред осталог речено да, ако је Резолуција 1244 СБ УН 1999. године, док је земља била под бомбама НАТО, представљао максимум могућег – Резолуција 1244 данас предстаља минимум испод кога не сме да се иде у дијалогу о решењу статуса КиМ.

Упућен је Јавни апел Савету безбености и Међународном трибуналу за бившу Југославију, касније Механизму за међународне судове са предлогом да се изврши ревизија пресуде генералу Ратку Младићу;

Председнику Р. Србије, заједно са Београдскоим форумом, упућен је допис са молбом-прдлогом за подршку иницијативи за оснивање Истраживачког центра о НАТО бомбардовању и окончању поступка поименичног утврђивања цивилних жртава агресије НАТО на СРЈ 1999. године. Генерални секретаријат Председника Републике упутио је наш допис МО на решавање. МО подржава иницијативу и предложено је да се предметни допис достави и осталим министарствима РС ради упознавања и предузимања даљих мера у вези наведене представке;

МО објавило је за расправу нацрт Закона о здравственој заштити и здравственом осигурању војних осигураника, очему смо обавестили чланове Клуба преко сајта. Предлог на нацрт Закона доставила је само пдружница Клуба из Ниша, што је достављено МО;

У марту прко сајта објављен је одговор  бившем МО Д. Шутановцу који је на злонамеран и произвољан нашин тумачио циљеве оснивања Клуба, као нпр. да је то елитистичко удружење које је своја знања из области одбране и безбедности подредило заштити својих чланова (чланак Нови магазин, бр. 515 од 11.3. 2021.);

Поводом иницијативе враћања служења војног рока председници Скупштине и ИО Клуба више пута су позвани да гостују-говоре на телевизији;Снимљен је документарни филм поводом 15 година рада Клуба.

Секција за политику одбране планирала је 5, а реализовала 4 задатка. Није раелизован округли сто “Истина о разбијању СФРЈ“ , који ће , очекујемо, бити реализован наредне године.

Секција за статусна и социјална питања планирала је 10, а реализовала 9 задатака. Образложења су као и за 2020. годину.

Секција за неговање традиција планирала је и реализовала 7 задатака, с тим што су поједини задаци редуковани због пандемије.

Секција за сарадњу и информисање планирала је 12, а реализовала 10 задатака. У наредном периоду требаће уложити више напора  да се више чланова Клуба ангажује на овом плану, посебно из разлога што су нам медији у овом периду били више наклоњени.

Рекапитулација: Укупно је планирано 53 задатка, нису реализована  3, а 2 задатка биће реализована до краја године.

У извештају су образложене само неке активности, а детаљнији подаци су у анализи Програма рада и анализама рада секција , као и у Обавештењу члановима Клуба (бр.42-2/2020. од 28.12.2020.) и Извештају о активностима ИО између две изборне седнице (уприлогу позива за изборну седницу-30.11.2021.).