ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

За дан војних ветерана одређен је 4. децембар када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између  савезника Србије, Црне Горе, Грчке и Бугарске, са једне стране, и Османске царевине, као поражене, са друге стране.

У командама, јединицама и установама Војске Србије 3. децембра 2021. године низом комеморативних свечаности обележен је Дан војних ветерана — 4. децембар, у знак захвалности и поштовања за бесмртна дела бораца који су се борили за слободу отаџбине.

 

Поводом Дана војних ветерана Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић упутио је честитку, у којој се каже:

 

„Свим војним ветеранима честитам 4. децембар – Дан војних ветерана.
У знак сећања на 1912. годину и потписивање примирја у Првом балканском рату, који представља важан историјски догађај из ослободилачких и одбрамбених ратова Србије, данас традиционално прослављамо један од највећих војних празника.
Победу за живот, слободу, право гласа и родну земљу, наши преци, али и ви, освајали сте безброј пута. Имена великих српских ратника и хероја који су се борили за очување националног идентитета и континуитета државности српског народа и Војске вођених вером у ослобођење Србије, уписана су и током Првог светског рата, Другог светског рата и ових последњих, за нас ништа мање тешких и болних борбених дејстава.

Pester, 27. juna 2021.- Predsednik Aleksandar Vucic izrazio je posebnu zahvalnost herojima sa Kosara za to sto su danas prisustvovali vojnoj vezbi Munjeviti udar na Pesteru i porucio da su oni svojom borbom doprineli da danas Srbija ima neuporedivo snazniju vojsku.Kako je kazao, nakon vezbe, danas je u Pesteru prisustvovalo 240 junaka sa Kosara medju kojima i sedmorica koji su bili na Kosarama, a sa teritorije Crne Gore su. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Прославом данашњег празника ми показујемо да вас не препуштамо забораву, већ поштујемо као људе, вреднујући сваког појединца који чини једну државу јаком, као и војску – један од основних темеља стабилности успешне државе.

Поштовани ветерани,
уз обећање да ће држава наставити да улаже напоре за побољшање живота војних ветерана широм Републике Србије, честитам вам празник!“

Честитку је упутио и Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић:

“Поводом 4. децембра — Дана војних ветерана, свим војним ветеранима упућујем срдачне честитке. Потписивањем примирја у Првом балканском рату на данашњи дан 1912. годинe, 400.000 бораца Краљевине Србије добило је звање „стари ратник“, што би данас био пандан називу „војни ветеран“.

Брига о својим ветеранима је императив сваког друштва и сваке војске. Дела и жртву коју сте дали за светлу будућност земље и њене слободне потомке нису и неће бити заборављени. На вашим делима васпитавамо нашу децу и на посебним местима чувамо ваше позитивне примере.

Нама који уживамо у тековинама ваше борбе остаје да чувамо систем вредности, унапређујемо војску и државу и снажније их оставимо будућим покољењима.

Честитам вам празник и желим добро здравље, личну и породичну срећу.“

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, приредили су, поводом Дана војних ветерана, пријем за представнике војних ветерана, ветеранских и традиционалних удружења у Дому Гарде на Топчидеру. Министар је истакао да је и сам потомак ветерана, људи који су се борили за слободу отаџбине. Он је истакао да су ветерани пример свима како се воли и брани наша земља.

Министар Стефновић и генерал Мојсиловић, после свечаног пријема поводом Дана ветерана, састали су се са породицама народног хероја мајора Милана Тепића, потпоручника Борка Никитовића и војника Стојадина Мирковића који су 1991. године херојски погинули у борбама у Хрватској.

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе пуковник Драган Милковић, говорећи о значају обележавања Дана ветерана, подсетио је да је данас, на више места и меморијала одата пошта и положени венци у знак сећања на борце који су положили животе за слободу Србије, почев од Српско-турских ратова до сукоба деведесетих година двадесетог века. Он је истакао да се Дан ветерана, као један од највећих војних празника, обележава у циљу очувања културе сећања на погинуле саборце и очувања и неговања традиција у Министарству одбране и Војсци Србије.

Свечана академија поводом 4. децембра – Дана војних ветерана одржана је у  Дому Гарде на Топчидеру. Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузана Пауновић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско-турским ратовима и српско-бугарском рату, Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату и Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату,  цвеће су положили    генерали Вукајло Чађеновић и Владимир Пејак.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије венеце на спомен обележја и споменик народном хероју мајору Тепићу положили су генерали Љубомир Бајић и Љубисав Тодоровић.

Пријему код Министра одбране и Начелника генералштаба присуствовали су генерали Миломир Миладиновић и Лука Кастратовић, а свечаној акдедемији, поред генерала Миладиновића и Кастратовића присуствовали су и генерали Љубомир Бајић, Добривоје Вељковић, Винко Пандуревић, Милош Ђошан, Љубисав Тодоровић, Хранислав Стевановић, Мирослав Филиповић и Асим Хаџиефендић.