GODINA DOBRIH REZULTATA

Sednica Skupštine Kluba generala i admirala Srbije, održana je 26. oktobra ove godine, u svečanoj sali Doma kulture u Svilajncu. U njenom radu su učestvovali članovi kluba, uz prisustvo predstavnika Vojske Srbije, drugih organizacija i udruženja Srbije, te predstavnika vlasti i domaćina ovog skupa, grada Svilajnca. Skup koji je protekao u radnoj i srdačnoj atmosferi, otvoren je uz intoniranje himne Srbije i odavanja pošte preminulim članovima Kluba generala i admirala Srbije.

  U uvodnom izlaganju, predsednik Skupštine Kluba, general Milomir Miladinović, posebno se zahvalio gradu domaćinu, čiji je predsednik opštine gospodin Predrag Milanović, izrazio spremnost i želju da njihov grad bude domaćin ovog skupa. Tim povodom uručena je Plaketa Kluba generala i admirala gradu Svilajncu, koju je primio predsednik Milanović, a njemu lično je dodeljena zahvalnica kao i nekolicini viđenih i zaslužnih građana ovoga grada.

Uspešan rad Skupštini Kluba, u ime domaćina poželeo je predsednik opštine gospodin Predrag Milanović, koji je rekao,  da je ovaj mali grad počastvovan time što se skup ovako visokog nivoa održava u njihovoj sredini, iz koje je poteklo mnogo starešina Vojske Srbije.

Podonoseći ekspoze o radu Kluba u protekloj godini, general Miladinović je istakao, da su Klub i njegovi članovi izvršili postavljene zadatke i bili dostojni svog imena i položaja u Republici Srbiji i njenoj Vojsci.

U analizi rada Izvršnog odbora Kluba, u 2017. godini, koji je podneo njegov predsednik general dr Kastratović, posebno je istakao:

– Pratili smo zbivanja od značaja  za bezbednost Republike Srbije, njen međunarodni položaj, suverenitet i integritet. Uputili smo Predsedniku Srbije,  Predsedniku vlade i nadležnim ministarstvima predlog da Republika Srbija  pokrene inicijativu, pred međunarodnim sudom, za reviziju haških presuda;

– Nastavljena je saradnja sa ustanovama i udruženjima. Mišljenja i stavovi Kluba generala i admirala se uvažavaju i poštuju. Na prijemima delegacije Kluba generala i admirala Srbije kod Ministra odbrane i Načelnika generalštaba Vojske Srbije pokrenuta su brojna  pitanja od značaja za odbrambeni sistem Republike Srbije i posebno, status Kluba generala i admirala, kao i rešavanje životnih pitanja penzionisanih vojnih lica.

– Prilikom zvanične posete delegacije Ruske federacije Republici Srbiji, predsednik Državne dume Rusije u prisustvu  predsednice Skupštine Republike Srbije zahvalio se Klubu  generala i admirala što neguje zajedničke tradicije ruskog i srpskog naroda i obeležava značajne datume iz istorije. U ruskoj delegaciji bio je i deputat Državne dume,  počasni član Kluba general-pukovnik Viktor Mihailovič Zavarzin, koji je uspešno zaposeo aerodrom Slatinu u NATO agresiji 1999. godine;

– Svečana sednica, održana u Starom dvoru, na kojoj je pozdravnu besedu   održao zamenik  gradonačelnika Beograda, pozitivno je prihvaćena u javnosti;

– Opština Svilajnac Klubu je dodelila dva personalna računara, a izaslanik odbrane ambasade Rusije u Beogradu u ime ambasade  kao pomoć Klubu je uručio 100.000,00 dinara;

– Održan je sastanak sa timom za odbranu generala Borislava Đukića na kome su dogovorene aktivnosti koje Klub može da preduzme u cilju njegove uspešne odbrane. Porodici generala Đukića uručena je novčana pomoć u iznosu od 50.000 dinara. Ukoliko Skupština usvoji odluku za

– Konkurisali smo, kao udruženje od značaja za odbranu, za sredstva Ministarstva odbrane. sa udruženjima u 2017. godini bilo je planirano doštampavanje foto-monografije  „Da se ne zaboravi” i  drugog izdanja Zbornika „Vojska Jugoslavije u odbrani SR Jugoslavije  od NATO agresije 1999. godine”. Ovaj zadatak nije izvršen. Očekujemo da će  biti završen sledeće godine;

Izveštaje su podneli i predsednik Nadzornog odbora general Sokanović, predsednik Statutarne komisije general Pejak, predsednik Suda časti general Nikolić i predsednik Podružnice Kluba u Nišu general Marković. Ocenili su, svako u svojoj nadležnosti, da je Klub radio dobro, u duhu Statuta Kluba. Najkraće i čini se najverodostojnije izlaganje, kada je je reč o radu i kodeksu članova Kluba, bilo je izlaganje predsednika Suda časti, koji je ponosno istakao da za taj sud „nije bilo posla“!

Uspešan rad Skupštini Kluba i pozdrave članovima Kluba uručili  su predsednik Skupštine Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, gospodin Dragomir Vučićević, te predsednica Udruženja porodica palih boraca ratova 1990-1999.  Republike Srbije, gospođa Dobrila Koprivica.

U plodnoj diskusiji, u kojoj je učestvovalo više generala, izneseno je niz predloga za poboljšanje rada Kluba, kao i napora da se stavovi Kluba po pitanjima sistema odbrane, položaja i statusa pripadnika Vojske Srbije, glasnije čuju i budu više prisutni u javnosti, jer je reč o neiscrpnom iskustvu ljudi odličnih poznavaoca tih problematika i nekadašnjih čelnika Vojske koji su svoje umeće iskazali u proteklim ratnim dejstvima i otporu Nato agresiji!