65 година од победе над фашизмом – Апел државним институцијама

А П Е Л

Деветог маја ове године се навршава 65 година од победе над фашизмом. Појава фашизма и нацистичке идеологије оставили су трагичне последице које надилазе све познате трагедије у историји новије цивилизације. Узроци том злу нису били само у геноцидној природи фашизма и његове идеологије, већ и у недопустивим узмицањима и неразумним компромисима чињеним у периоду његовог настајања и успона. Поуке Минхенског споразума из 1938.  имају пуно значење и данас, упркос временској дистанци од шест и по деценија. Свет је поново захватила светска криза слична оној из 30-тих година прошлог века, Уједињене нације и међународни правни поредак чије су основе постављене 1945. су озбиљно угрожени слично Друштву народа, а политици агресивне ароганције, доминације и хегемонизма чине се злослути уступци.

Суочен са опасношћу пред којом се нашао, слободољубиви свет је, ипак,  смогао снаге да се заједнички, уз огромне жртве,  супротстави и уништи зло које је претило прогресу и основним цивилизацијским вредностима савременог човечанства. Победа над фашизмом и нацизмом уграђена је у темеље савремене Европе и света, у демократски, привредни и културни развој савремене цивилизације. У све то је уграђен и  велики допринос Србије, као дела бивше заједничке државе – Југославије.  Учествујући у тој борби од самог почетка, народ Србије је дао неизмерни допринос одбрани Европе, слому фашизма и изградњи основа мира, безбедности и напретка. У тој борби народ Србије је поднео огромне људске жртве које су увећане геноцидом извршеним над њим у конц-логорима од Јасеновца и Градишке, преко Аушвица и Бухенвалда до Матхаузена и многих других.  Остаће у неизбрисивом сећању безумне егзекуције хјиљада цивила, укључујући ђаке и студенте, које су фашистички окупатори и домаћи помагачи извршили  у Крагујевцу, Краљеву, Новом Саду, Шабцу и многим другим местима Србије.

Имајући све то у виду, Савез бораца Народно-ослободилачког рата Србије, Београдски форум за свет равноправних и Клуб генерала и адмирала Војске Србије истичу да  Србија као држава и српски народ и сви грађани Србије имају моралну обавезу да 9. маја ове године организовано и  достојанствено обележе 65-ту годишњицу победе савезничких анти-фашистичких снага над фашизмом. Било би неопростиво да се због небриге, несхватања или било којег другог разлога, умањује или замагљује огроман допринос Србије  победи над фашизмом, за слободу и напредак читаве Европе.

Упућујемо апел свим државним институцијама, од Председника, Владе и и Народне скупштине, до органа аутономних покрајина, регионалне и локалне самоуправе, да благовремено утврде и објаве своје програме обележавања ове значајне  годишњице и да тај велики датум слободарске Србије, Европе, и света обележе достојанствено. Србија има моралну дужност да афирмише и чува своје слободарске традиције утолико пре што су оне нераздвојни део демократске и слбодарске баштине Европе.

Упућујемо апел историчарима, публицистима и средствима јавног информисања да се супротставе свим покушајима извртања историјских чињеница о узроцима, последицама и одговорностима за Други светски рат, с једне стране, као и о истинским снагама борбе против фашизма, с друге стране. Очекујемо да се, без  замагљивања историјских догађаја, припадници Народоно-ослободилачке војске и партизанских одреда јасно  идентификују као једини савезници антифашистичке коалиције, као носиоци антифашистичке борбе и баштиници величанствене победе. Немушти однос према јединственом, народно-ослободилачком покрету који херојски водио четворогодишњу борбу за слободу и однео победу над окупатором и његовим помагачима, представљао би неопростив грех према жртвама и прекрајање историје на штету садашњости и будућности Србије.

Позивамо средства јавног информисања да професионално пропрате све активности у обележавању ове веома значајне годишњице.

Београд, 18. 03. 2010.

Савез бораца Народно-ослободилачког рата Србије
Београдски форум за свет равноправних
Клуб генерала и адмирала Војске Србије