СКУПШТИНA КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

Резултати који обавезују

Подржана је иницијатива Управе за традицију, стандард и ветеране да се успостави Дан војних ветерана. Као један од могућих датума наведен је 3. децембар, дан завршетка Првог балканског рата, као симбола ослобођења од петовековног ропства и успостављања независности Србије.

У Дому ваздухопловства у Земуну 25. новембра одржана је редовна годишња скупштина Клуба генерала и адмирала Србије. Том приликом поднет је детаљан извештај о активностима током ове године, усвојен је Програм рада за 2012. годину, а једном броју институција и појединцима додељена су признања.

Овогодишњем скупу присуствовали су бригадни генерали Ранко Живак, командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране ВС, Милосав Симовић, командант 4. бригаде Копнене војске ВС, Данко Јовановић, начелник Управе за логистику ГШ ВС, Горан Зековић, командант Централне логистичке базе ВС и пуковник Слађан Ристић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране МО.

Подносећи извештај о раду, председник Скупштине генерал-потпуковник у пензији Љубиша Стојимировић је нагласио да су генерали окупљени у Клубу остали на позицијама нестраначког и независног непрофитног удружења, те да су се у минулом периоду ангажовали на продубљивању сарадње и заједничког деловања са сродним удружењима чији су колективни чланови – са Удружењем војних пензионера и СУБНОР-ом Србије, а и са Београдским форумом за свет равноправних.

Нарочито добра сарадња остварена је са Министарством одбране. После вишегодишње паузе министар одбране Драган Шутановац информисао је пензионисане генерале и адмирале о реформама у систему одбране и плановима за наредни период. Посредством Управе за традицију, стандард и ветеране чланови Клуба посетили су три јединице Војске Србије.

На Скупштини је подржана иницијатива Управе за традицију, стандард и ветеране да се успостави Дан војних ветерана. Као један од могућих датума наведен је 3. децембар, дан завршетка Првог балканског рата, као симбола ослобођења од петовековног ропства и успостављања независности Србије.

Активности су се нарочито спроводиле у секцијама: за политику одбране, за друштвена и статусна питања, за неговање традиција и за медије и информисање.

Чланови Клуба генерала и адмирала Србије су своју једномесечну клупску чланарину усмерили за помоћ Краљевчкој библиотеци ,,Стефан Првовенчани“, која је новац употребила за инфроматичку подршку.

Чланови су обавештени да је у току рад на рукопису нове књиге чији је радни наслов: ,,Генерали и адмирали Србије 1981-2010″. До сада је прикупљена грађа за биографије 675 генерала и адмирала. Договорено је да књига изађе из штампе до 24. марта 2012. године.

О активностима подружнице Клуба генерала и адмирала Србије у Нишу извештај је поднео генералСтојан Марковић.

Председник Извршног одбора генерал-пуковник др Видоје Пантелић поднео је ,,рапорт“ о раду тог тела које се током године састајало једном седмично, операционализујући активности Клуба.

Поздрављајући окупљене генерале и адмирале командант Ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Ранко Живак изјавио је да никада до тада није присуствовао еминентнијем скупу, а присустне је обавестио о програму обележавања стогодишњице нашег ваздухопловства 2012. године.

Пуковник Слађан Ристић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране је у обраћању нагласак ставио на активности које Управа за традицију, стандард и ветеране предузима у вези са пензионисаним припадницима наше војске.

Једногласно су извршене и две измене у Статуту Клуба генерала и адмирала. Промењена је адреса Клуб, а Извршни одбор је обавезан да расправи сваку иницијативу чланова везану за Суд части.

Посебно дирљив тренутак догодио када је песник Добрица Ерић рецитовао своју култну ,,Пркосну песму“. Аутор стихова награђен је дугим френетичним аплаузом.

 

Ко су добитиници признања

Поводом 70-годишњице од устанка народа Србије и борбе против фашизма, истакнутим борцима и руководиоцима НОР-а и послератне изградње земље и ауторима изузетних књига о људима и догађајима и осведоченим пријатељима Клуба генерала и адмирала Србије додељена је захвалница генерал-потпуковнику у пензији Славку Поповићу, почасном птредседнику СУБНОР-а и проф. др Миодрагу Зечевићу, председнику СУБНОР-а Србије.

Захвалнице су додељене: 4. бригади КоВ ВС, 98. авијацијској бригади, Управи за логистију ГШ ВС, Централној логистичкој бази ВС, Управи за традиције, стандард и ветеране МО,Савезу резервних војних старешина Београда, Телевизији ,,Галаксија,“ Чачак, Културном центру – Крушевац, Предузећу ,,Први Партизан,“ Ужице, Добросаву Андрићу, Ужице, директору ,,Првог Партизана“ Нићифору Аничићу, председнику Друштва српских домаћина,Јелени Ђорђевић, најбољем промотеру филмова и књига Клуба генерала и адмирала за 2011. годину, Драгану Ђукановићу, главном и одговорном уреднику ТВ МОСТ, Нови Сад, Добрици Ерићу, првом песнику Србије из срца Шумадије, Милеви Мијатовић, уредници ТВ Арт, Београд,Владимиру Тасићу, књижевнику, Драгани Типсаревић, управници библиотеке ,,Стефан Првовенчани“ у Краљеву, Миши Ћирићу, уреднику ТВ ,,Галаксија“ Чачак, Бранислави Станишић, уредници Танјуга и Звонимиру Пешићу, новинару за серију најбољих репортажа о Клубу генерала и адмирала Србије у 2011. години.

 

ИЗВЕШТАЈ ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ НА ГОДИШЊОЈ СКУШТИНИ КЛУБА – 25. НОВЕМБРА 2011. ГОДИНЕ

 

У складу са нашим Статутом подносим Скупштини годишњи  извештај о раду Клуба. Данас наш Клуб има 195 чланова, што је за шест лица више него прошле године. У овом периоду четири генерала су престала да плаћају чланарину и тако су изгубили статус нашег члана. У  Клуб се учланило 11 наших колега, највише њих новопензионисаних. Подружница Ниш има 20 чланова. Остаје да и даље сви радимо на повећању чланства.

У периоду између две скупштине, Клуб је радио у складу са Статутом клуба и усвојеним Програмом рада за 2011. годину.

Професионално и статутарно опредељени да останемо на позицији нестраначког и независног непрофитног удружења, ангажовали смо се на продубљивању сарадње и заједничког деловања са сродним удружењима и организацијама у земљи а посебно у удружењима чији смо колективни чланови /Удружење војних пензионера Србије и СУБНОР Србије/.

У овом периоду Клубу се обратило више удружења  и појединаца који су имали интерес за сарадњом. Сарадњу са њима смо реализовали у складу са Статутом и одлукама Извршног одбора. Програм рада Клуба у 2011. години обухватао је 15 задатака и на основу њега су операционализован годишњи Планови Извршног одбора Клуба.

Као и ранијих година, Извршни одбор је био у „сталном заседању“ осим јула и августа. Седнице се и даље  одржавају сваког понедељка од 12 часова, а по указаној потреби и чешће, у просторијама СУБНОР-а /Савски трг 9/.

Захваљујемо и овом приликом председнику СУБНОР-а дугогодишњем председнику СУБНОР-а генералу Славку Поповићу и господину проф. др Миодрагу Зечевићу који су нам обезбедили коришћење просторија СУБНОР-а. На основу одлуке о промени адресе клуба са прошлогодишње седнице, уз сагласност СУБНОР-а Србије, Клуб ће бити пререгистрован на адресу Савски трг 9, где већ радимо три године.

Сарадња са Министарством одбране и Војске Србије је  од прошлогодишње скупштине значајно унапређена. Целокупна сарадња са МО и институцијама ВС се реализује преко Управе за традицију, стандард и ветеране, на чијем челу је пуковник Слађан Ристић.

Председника Скупштине редовно позивају на значајне скупове и пригодне свечаности у МО и ВС. У јуну је министар одбране, господин Драган Шутановац, одржао информисање за наше чланове. После информисања су реализоване успешне посете јединицама Војске Србије: 4. бригади КоВ у Врању, Бази „Југ“, Централној логистичкој бази и 98. вбр у Лађевцима. Трошкове ових програма сносило је Министарство одбране. 22. децембра посетићемо и Специјалну бригаду у Панчеву. Очекујемо да програм посета јединица и установа наше Војске наставимо и у следећој години о чему ће нас упознати председник Извршног одбора, генерал Пантелић.

Реализована је квалитетна сарадња, на првом месту са СУБНОР-ом Србије и Удружењем војних пензионера Србије, чији смо колективни чланови, и са Београдским Форумом за свет равноправних, Савезом потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године, Удружењем добровољаца од 1912. до 1918., Удружењем мирнодопских и ратних војних инвалида, Савезом резервних војних старешина Србије и другим нестраначким организацијама. Са наведеним удружењима и организацијама радимо на истој фреквенцији.

До сада нисмо остварили сарадњу са војно-ветеранским организацијама у иностранству. Разговарали смо у мају са генералом Ивашовим, нашим почасним чланом, у циљу успостављања сарадње са сличном организацијом у Русији.

Клуб је своје активности финансирао искључиво средствима из наше чланарине, и симболично од донације. У протеклој години наши донатори су били предузеће „Први партизан“ из Ужица са 30.000 динара, генерал Смиљанић са 2.500 динара на име мањег износа купљених књига чији је он аутор, и ја са две слике за поклон јединицама које смо обишли. Клуб и даље има само једно плаћено лице, секретара Клуба.

Захваљујући повећању чланарине побољшали смо нашу опремљеност куповином лап-топа, скенера, штампача и модема за интернет. Такође су подружници у Нишу обезбеђена потребна финансијска средства за успешан рад, а у складу са прошлогодишњом  одлуком Скупштине. Реализовали смо одлуку Скупштине за помоћ Краљеву за санацију последица земљотреса и у корист Градске библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево уплатили целокупну децембарску чланарину из 2010. године, 40.000 динара. У овој библиотеци 3. новембра организовали смо промоцију нашег Зборника о НАТО агресији на СР Југославију.

Расположива новчана  средства смо трошили рационално и одговорно, о чему ће извештај поднети председник Надзорног одбора, генерал Тркуља.

Усвојен Програм рада са прошлогодишње Скупштине реализовале су наше секције и Подружница у Нишу.

 

СЕКЦИЈА ЗА ПОЛИТИКУ ОДБРАНЕ, којом руководи генерал Златоје Терзић.

Тежиште рада секције и ове године било је на изради књиге „Генерали и адмирали Србије“, са проширеним обимом, који сада обухвата и све генерале и адмирале ВС унапређене до 2011. године. Дефинисани су јасни ставови ко може бити „генерал или адмирал Србије“, а то су она лица која је унапредио надлежни орган СФРЈ, СРЈ или Србије.

Имајући у виду Закон о заштити података о личности морамо да имамо пристанак, односно сагласност породице да појединац буде у књизи. Ово је сада основни проблем. Обраћали смо вам се више пута, али на жалост још увек нисмо добили одговор од свих. За оне који су умрли а немају наследника, или су се одселили на непознату адресу, као и за оне за које не добијемо сагласност можемо објавити само име, презиме и чин, и евентуалне податке објављене на Интернету или другој јавној публикацији.

До сада је укупно нотирано 675 лица која би по мишљењу уређивачког одбора могла бити обухвааћена књигом. Колико ће то бити коначно, знаћемо 30. новембра, јер је то задњи рок, када стављамо тачку на прикупљање података. Овај велики заддатак и огроман посао носе генерали Томановић, Фезер, Шкрбић, Терзић и адмирал Бошко Антић.

Све ово нас је омело да књигу завршимо по плану до ове Скупштине, а сада планирамо да она угледа светло дана до 24. марта следеће године. Поред обима посла на сређивању грађе, велики проблем биће и само финансирање штампања и осталих нужних трошкова. Прикупљене су четири понуде, и одабран као најповољнији штампар „Чугура принт“. Када се трошковима штампе додају најскромнији зависни трошкови ауторских хонорара, куцања, лекторисања, редакције, прелома, дистрибуције и други, определили смо се да продајна цена у претплати за сада буде  око 3.000,00 динара. Књига ће бити штампана у енциклопеддијској форми, високог квалитета и естетског изгледа и са фотографијама у боји, обима 500 до 600 страна, а у тиражу од 600 до 800 примерака. Свако од чланова Клуба ко може да обезбеди одговарајућег донатора, односно донацију, нека о томе што пре обавести Извршни одбор односно генерала Пантелића или Терзића.

Учествовали смо у раду округлог стола у организацији Београдског форума за свет равноправних са темом „Србија и НАТО“. Обезбеђено је присуство око 20 генерала и адмирала на недавној промоцији књиге генерала Новице Симића, начелника ГШ ВРС, „Коридор -92“.

 

 

СЕКЦИЈА ЗА ДРУШТВЕНА И СТАТУСНА ПИТАЊА, којом руководи генерал Стаменко Николић,

Секција се као и претходних година бавила тежишно питањима статусног положаја војних пензионеера, ратних војних инвалида и чланова њихових породица. Најзначајније активности ове секције су:

1. Учешће у раду радне групе УВПС на припреми предлога и мишљења на Закон о изменама и допунама закона о пензијском и инвалидском осигурању Републике Србије и Предлогу Закона о измирењу насталих и приспелих обавеза према војним осигураницима сагласно члану 193. Закона о Војсци Србије.

Циљ је био да се отклони правна неједнакост у висини војних пензија и да се од 2012. године сви војни пензионери истог чина и положаја доведу у правно једнак положај.

На жалост ти предлози нису прихваћени, па су раније пензионисани војни осигураници доведени у правно неједнак положај у остваривању права из области пензијског и инвалидског осигурања. Из тих разлога Клуб је 21.02.2011. покренуо иницијативу пред Уставним судом Србије за оцену уставности и законитости одређених чланова Закона о изменама и допунама Закона о ПИО. Надамо се да ће Уставни суд донети решење по хитном поступку, јер се ради о правима из радног односа, односно службе у Војсци /хитан поступак траје већ 9 месеци/.

2. Ангажовање на остваривању права на усклађивање  пензија лицима којима је служба престала пре 01.08.2004. године и исплату приспелих а неисплаћених обавеза ако нису кренули у судски спор.

3.Залагање да се изврши усклађивање пензија војним осигураницима пензионисаним до 31.12.2007. године за 11,06% од 01.01. 2008. године на основу члана 193. став 1. Закона о Војсци Србије. Свим лицима која су се обратила Клубу у вези судских процеса око исплате закинутих 11,06% пружена је правна помоћ.

4. Упућене су две ургенције Уставном суду Републике Србије да што пре размотри Иницијативу Клуба  из марта 2008. године о оцени уставности и законитости одредаба чл. 190. до 197. Закона о Војсци Србије. Успостављен је и непосредни контакт са надлежнима из Уставног суда, са молбом да се тај поступак узме у решавање што пре. На жалост, Уставни суд Републике Србије је донео Решење бр. ИУ-2/2008 од 28.09.2011. године, којим је наша иницијатива одбачена. Ово решење сте могли прочитати на нашем сајту, а постављено је 27. октобра са додатном анализом и образложењима.

Сматрамо да је неопходно да се у сарадњи са УВПС тражи начин разрешавања овог проблема. Мислимо да је најбоље решење да се заложимо за доношење по хитном поступку посебног Закона о ПИО војних осигураника, кроз који ће се уважити специфичност војне службе и којим ће се сви војни осигураници довести у правно једнак положај у вези са остваривањем права из области социјалног, пензијског и инвалидског осигурања.

5. Секција је изузетно сарађивала са Удружењем војних пензионера Србије, СУБНОР-ом Србије, Удружењем РВС и РВИ. Успостављена је сарадња са представницима Посланичких група у Скупштини РС, који подржавају наше предлоге за објективно решавање статусног и социјалног положајаа војних осигураника.

6. Чланови Клуба који су били ангажовани на одбрани лица осуђених пред Хашким судом су квалитетно и одговорно обавили своје обавезе.

 

СЕКЦИЈА ЗА НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈА, којом руководи генерал др Лука Кастратовић, и ове године се веома успешно ангажовала на обележавању значајних догађаја и афирмисању Клуба. Тежиште у раду је било на обележавању 70-те одишњице Устанка против фашизма и 12-те годишњице НАТО агресије на СРЈ, полагањем венаца и учешћем на скуповима посевећеним овим догађајима. Учешће чланова Клуба на свим активностима је било запажено и веома цењено (Бела Црква, Сремски фронт, Јајинци, Ослобођење Београда, Батинска битка, Пробој солунског фронта и Споменику жртава НАТО агресије. И ове године је настављена успешна сарадња са СУБНОР-ом Србије, Савезом потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године, Удружењем добровољаца од 1912. до 1918. и Савезом ратних војних инвалида.

Сарадња са Управом за традицију, стандард и ветеране МО је битно унапређена. Плод те сарадње су обиласци 2. септембра 2011. 4. бригади КоВ и Бази „Цепотина“, као и обилазак складишта Централне Логистичке базе и 98. вбр и аеродрома „Морава“ у Лађевцима 31. октобра 2011. године.

Прихваћена је и подржана иницијатива Управе за традицију, стандард и ветеране да се успостави дан Војних ветерана, за који је предложен 3. децембар, дан завршетка Првог Балканског рата, као симбол ослобођења из петовековног ропства и независности Србије.

Секција се укључила у обележавање 20-те годишњице погибије народног хероја Милана Тепића 1991. године и остварила контакт са породицом у вези будуће сарадње. Такође, Клуб је узео учешће и на обележавању 13. меморијала „потпуковник Горан Остојић“ у организацији Специјалне бригаде Војске Србије, ОШ „Горан Остојић“ и СУБНОР-а Јагодина (одржан 23. маја).

И поред напора да се обезбеди изградња споменика и меморијалног центра  Жртвама НАТО агресије на СРЈ, у томе нисмо успели. Примљени смо и у Скупштину Града Београда код потпредседника господина Алимпића. Он нас је информисао о плановима, могућностима и надлежности градских власти а за решавање овог питања  да се обратимо Влади – Министарству за рад, социјална и борачка питања, уз обећање да ће Град подржати одлуке. Као могуће градске локације  наведени су Ушће, Стражевица и Авала. За град Споменик жртвама на Ушћу је „нелегалан објекат“ без планске и пројектне документације. Наша досадашња обраћања на многе адресе по овоме питању нису уродила плодом, али бићемо упорни.

Разматрали смо питање ношења ветеранских униформи са Управом традицију, стандард и ветеране. Очекујемо да ће то питање бити решено по успостављању Дана војних ветерана.

 

СЕКЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ И ИНФОРМИСАЊЕ, којом руководи генерал Душан Војводић, унапредила је сарадњу са медијима и другим организацијама о активностима нашег клуба. Њено највеће ангажовање је било на организацији и афирмацији заједничких акција са СУБНОР-ом и Београдским форумом за свет равноправних.

Секција је била носилац обавеза Клуба  у организацији и медијској ТВ  презентацији за „Сабор подршке Српском народу на Косову и Метохији“ и садржају Декларације осам нестраначких независних удружења. Овом декларацијом најоштрије се осуђује насиље над Српским и осталим неалбанским народом и захтева се да међународни субјекти обезбеде доследно поштовање и примену међународног права, имовинске и правне сигурности и слободе грађана, као и примену Устава Србије и Резолуције СБ УН 1244 на КиМ. Декларација је послата на адресе високих светских званичника укључујући и генералног секретара ОУН Бан Ки Муна.

Са Београдским форумом смо учествовали у организацији и реализацији Округлог стола по теми „Србија и НАТО“ (у марту). Материјали са овог скупа су припремљени за штампу и очекује се да их Форум објави до краја године. Са Београдским форумом били смо суорганизатори Међународне конференције „Европска безбедност у светлу избора 2012.“ На овој конференцији учествовали су истакнути представници Русије, САД и других Европских земаља.

Са СУБНОР-ом и Београдским форумом смо обележили 65. годишњицу Нирнбешког процеса у јуну темом „Нирнбершки процес и поруке историје“ саа циљем да се разобличе све израженије тенденције ревизије антифашистичке борбе у Другом светском рату, оживљавање идеологије нацизма и фашизма и потцењивање улоге Српског народа у борби против фашизма у Другом светском рату.

Генерал Војводић редовно учествују у раду Извршног одбора Београдског форума.

О активностима Клуба извештавали су „РТС“, ТВ „Мост“ из Новог Сада, ТВ „Галаксија“ Чачак, „Регионална ТВ“ Крушевац, ТВ „Арт“, „Инфобиро“ и „ФоНет“ за мрежу локалних и регионалних ТВ станица, затим „Радио Београд“, а писали су „Борац“, „Геополитика“, „Вечерње новости“, „Правда“, „Војни ветеран“ и „Војни инвалид“. Министарство одбране је информације о информисању Клуба од стране министра одбране и посетама јединицама и установама ВС објавило на свом Сајту и магазину „Одбрана“.

Нова верзија филма „Да се никада не заборави“ у организацији секције и филмске куће „Филм и тон“из Београда је емитована у Русији и још неколико Европских земаља, а филм је учествовао на међународним фестивалима „Златни Витез“ у Москви и Санктпетерзбургу, као и на фестивалу ратних филмова.

Клуб  је као пријатељ књиге узео учешће у промоцији књиге гененрала Смиљанића у Суботици и генерала Ђошана у Крушевцу. Ово је била прилика за афирмацију Клуба на локално-регионалном нивоу.

Секција ће у наредном периоду значајно побољшати садржај Сајта нашег Клуба. Много смо радили, а на Сајту клуба многе активности нису презентиране.

Саставни део овог извештаја је извештај председника наше подружнице из Ниша, генерала Марковића.

 

И З В Е Ш Т А Ј ПРЕДСЕДНИКА ПОДРУЖНИЦЕ НИШ КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ  НА ГОДИШЊОЈ СКУПШТИНИ 2011. ГОДИНЕ

Наша Подружница има 23 члана, с тим да је у току године преминуо генерал-потпуковник у пензији Милован Мишевић, а нови члан Подружнице је постао бригадни генерал Чедомир Бранковић.

Активност Подружнице произилази из Статута Клуба, Годишњег плана рада Клуба, смерница добијених од председника Скупштине као и Годишњег плана рада наше Подружнице. Активности су се реализовале по планираној динамици и уз ангажовање већине чланова Подружнице.

 

Редовне седнице Подружнице одржаване су најмање једном месечно, осим у јулу и августу. На њима углавном реализујемо планиране задатке из Годишњег плана рада и дефинишемо задатке за наредни месец.

Састанцима присуствује 14 до 16 чланова Подружнице који су на састанцима врло активни. У раду доминирају принципи добрих међуљудских односа, толеранције и уважавања што је главни услов за успешан рад подружнице.

Рад Подружнице у овој години био је усмерен на реализацији следећих задатака и активности:

– Успостављена је стална и планска сарадња у свим структурама локалне самоуправе, удружењима, организацијама и друштвима, а посебно са СУБНОР-ом, Организацијом резервних војних старешина, борачким организацијама 1990-1999, друштивма за неговање слободарских традиција 1912-1918 и 1912-1920, установама Министарства одбране, посебно са Војном болницом Ниш, Командом Копнене војске, командама јединица Војске Србије лоцираним у Нишу и другим. Наглашавам да је та сарадња планска, разноврсна, садржајна и обострана. У радним телима наведених организацијама и удружењима активно учествују и имају запажену улогу поједини чланови наше Подружнице.

– Посебна активност Подружнице реализује се у Удружењу војних пензионера Србије, чији смо и ми колективни члана у раду Градског одбора, а чији сам члан у својству председника Подружнице.

– У оквиру Удружења војних пензионера Србије ради књижевно друштво, Удружење писаца „ЧЕГАР“, чији су оснивачи официри, а међу њима и наш генерал Миљко Радошевић, запажен по бројним романима и есејима. Ово удружење се афирмисало и у ширем делу нашег региона, јер је отворено и за друга лица са сличним интересовањима. Радови и остварења Удружења се објављују у специјалном гласилу Удружења али и преко других електронских и штампаних медија.

– Учешће у обележавању значајних датума из наше богате историје, где се наши чланови у тим активностима посебно ангажују.

– Ангажовање Подружнице на пружању помоћи у решавању питања везаних за статус, углед, а посебно у остваривању права на пензију.

– 12 чланова Подружнице присуствовало је информисању од стране министра одбране. О ефектима тог информисања дали смо наше мишљење.

– Учешће у посети 4. бригаде КоВ и Бази „Југ“, која је била врло успешна а утисци повољни.

– У току године створени су повољнији услови за рад Подружнице захваљујући помоћи Команде КоВ и 3. бригаде КоВ. Нове простоорије су опремљене новим намештајем и осталом опремом потребном за рад подружнице. У току је поступак за набавку половног рачунара и штампача.

Наши чланови су врло цењени у средини у којој живе и раде, па и шире, по честитости, понашању, односу према другим лицима, занимањима и високом моралу.

Подружница је у току године располагала са 40.000,00 динара (2х20.000,00) и до сада је утрошено око две трћине добијених средстава, а детаљан финансијски извештај доставићемо по завршетку године.

У циљу унапређења рада Клуба генерала и адмирала Србије, подружница предлаже следеће мере:

1. Да се Секција за медије и сарадњу Клуба генерала и адмирала Србије непрестано ангажује на праћењу збивања у Србији и да се у односу на такво стање чешће оглашава у медијима уз могућност да се у крајњем случају то и плати.

2. Да се у наредном периоду пружи већа помоћ члановима Клуба у здравственом збрињавању, обиласку оболелих и да се пружи свака друга помоћ породицама оболелих чланова Клуба.

3. Да се успостави боља и садржајнија сарадња са Министарством одбране и Генералштабом Војске Србије и да се на тај начин олакша рад Клуба.

ПРЕДСЕДНИК ПОДРУЖНИЦЕ
Стојан Марковић, с.р.

 

 

ОБРАЋАЊЕ НАЧЕЛНИКА УПРАВЕ ЗА ТРАДИЦИЈУ, СТАНДАРД И ВЕТЕРАНЕ МО, ПУКОВНИКА СЛАЂАНА РИСТИЋА

 

Поштована господо генерали и адмирали, уважене даме и господо,

Задовољство ми је што данас присуствујем годишњој Скупштини вашег Клуба и овом приликом желим да вас поздравим испред Управе за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране.

Ускоро ће две године од када је основана Управа за традицију, стандард и ветеране, а ми се већ можемо похвалити успешно реализованим задацима како са Клубом генерала и адмирала Србије, тако и са другим традиционалним организацијама и удружењима. Почеци сарадње датирају из ранијих времена, али ја сам уверен да је нов и испуњенији облик добила нарочито последњих годину, две.

Задатке које пред собом постављамо не можемо реализовати у једном даху. Они захтевају студиозан приступ, али истовремено и ефикасност у прихватању и њиховом решавању. Традиције прожимају читав живот, појединце и колективе, самим тим и систем одбране, као неодвојив од општих друштвених односа зависан сегмент и подсистем. Определили смо се за приступ одређења традиција који иде ка прогресу.

Резултати наше сарадње не морају бити одмах видљиви, али јесу. Сагледавање и решавање заједничких дилема и проблема, ипак, захтева мало дужи временски период.

Дела су та која говоре уместо човека који их спроводи, а историја, тачније траг који остављамо за собом, најбољи су показатељи величине и успеха појединца.

Да бисмо остварили циљеве, који су нам у већем делу заједнички, без размене искустава нема напретка. Стога је неопходно да наставимо сарадњу и укажемо поверење једни другима, јер тако можемо наћи права решења за проблеме који вас, али и нас оптерећују.

Управа за традицију, стандард и ветеране представља мост ваше сарадње са Министарством одбране.

У наредном периоду наставићемо да подижемо на још виши ниво сарадњу како са вашим тако и са свим другим удружењима.

Хвала вам што сте препознали наш циљ и утолико ми је још већа част да примим ову захвалницу у знак признања нашег заједничког рада од организације коју чине највиши официри Војске Србије.

Желим вам још успешних пројеката и богатих резултата и у наредном периоду.