ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 70. ГОДИШЊИЦЕ ОД ФОРМИРАЊА ПРВЕ ПРОЛЕТЕРСКЕ БРИГАДЕ

Јединица овенчана славом

У Свечаној сали Централног дома Војске Србије 21. децембра одржана је свечаност у славу Прве пролетерске народносослободилачке ударне бригаде, којој су присуствовали борци и многобројне званице, међу којима и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин, председник Клуба генерала и адмирала Србије генерал-потпуковник у пензији Љубиша Стојимировић, председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић, председник Удружења војних пензионера Србије генерал-поптпуковник у пензији Љубомир Драгањац и многи други високи гости. Скуп је у име непосредног организатора, Градског одбора СУБНОР-а Београда, поздравио председник генерал-мајор у пензији Бранислав Поповић.

О ратном путу Прве пролетерске бригаде, која је формирана на данашњи дан пре 70 година, говорио је некадашњи политички комесар Краљевачког батаљона пуковник у пензији Бранислав Божовић. Он је истакао да је у строју те бригаде од 1941. до 1945. године стајало укупно 14094 бораца, од којих 650 жена. Животе на олтар отаџбине положило је 4818 партизана. Прва пролетерска је дала 83 народна хероја. Ратни пут бригаде износио је око 20.000 километара. Ta јединица је учествовала у најтежим биткама НОР-а, а и у Београдској операцији.

Обраћајући се борцима Прве пролетерске бригаде и гостима окупљеним 21. децембра на Свечаној академији поводом 70 година од формирања те славне једеинице НОВ и ПОЈ, амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Конузин казао је да се на почетку Другог светског рата, уз Русију и Србију, против фашиста борило само неколико евсропских земаља (побројивши их), али када је постало јасно да ће антихителровска коалиција да победи, онда су се победницима прикључиле и многе друге европске земље. ,,Сада управо те државе одређују еврпске стандарде. Та Европа распарчава вашу земљу, као што је то учињено са Чехословачком 1938. године. Током 800 година међусобних односа Русија је помагала Србију кад год је могла. Руски добровољци су се борили на страни Србије у балканским ратовима и у Првом светском рату. Русија никада ништа неће урадити на уштрб интереса Србије. Наставиће и даље да помаже Србију у границама својих могућности,“ истакао је руски амбасадор.

У богатом културно-уметничком програму учествовали су истакнути уметници Звездана Лукић, Соња Јауковић и хор ,,Браћа Барух“ са солистима Вуком Зекићем и Стефаном Зекићем. Програм је водио Свето Вуковић. Свечаност је завршена култном борачком песмом ,,Партизан сам тим се дичим“ коју су борци заједно са хором отпевали у ставу мирно.