Генерали на Скупштини Београдског форума

Делегација Клуба генерала и адмирала Србије присуствовала је редовној годишњој Скупштини Београдског форума за свет равноправних.

У присуству многорбројних гостију, чланови Форума анализирали су активности током минулих дванаест месеци и назначили правце деловања у идућој години.

Председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић подробно је анализирао рад тог независног, нестраначког и непрофитног удружења грађана, апострофирајући посебно осам тачака које се односе на то шта све треба предузети како би се ублажиле последице економске и опште кризе која већ куца на врата наше државе.

,,Иако је огромна већина грађана Србије против чланства у НАТО-у (око 75 одсто), на јавној сцени, у медијима, на стручним скуповима као и у иступањима одређених страначких и државних функционера, отворено се лобира за чланство Србије у НАТО-у“, стоји у извештају припремљеном за овај скуп. У наставку tog документа наведено је да упоредо са aгресивним лобирањем за улазак Србије у НАТО тече такозвани пузајући процес који Србију, упркос расположењу огромне већине грађана, корак по корак, мимо званичне државне политике, практично, уводи у НАТО. То се чини, како је оцењено у извештају, да би, једног дана, само изјашњавање органа власти или народа о томе било излишно.

На скупу је истакнута веома разграната сарадња између Београдског форума и Клуба генерала и адмирала Србије. ,,Захваљујући сверсдном ангажовању чланова Клуба, посебно оних који су истовремено и чланови Форума, наша међусобна сарадња је обогаћена не само успешним организовањем међународних скупова, већ и заједничким наступом према медијима и у другим активностима“, записано је између осталог у извештају.

Скуп је поздравио генерал-пуковник у пензији др Видоје Пантелић, председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије, високо оценивши досадашњу сарадњу Форума и Клуба.

Генерал-потпуковник у пензији др Радован Радиновић представио је нову књигу у издању Београдског форума, чији је наслов ,,Србија и НАТО“. Књига садржи реферате и дискусије који су поднети на Међународном округлом столу одржаном у Београду 23. марта 2011. године.