ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТРИНАЕСТЕ ГОДИШЊИЦЕ АГРЕСИЈЕ НАТО

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТРИНАЕСТЕ ГОДИШЊИЦЕ АГРЕСИЈЕ НАТО

Као и протеклих дванаест година, тако ће и ове године почетак агресије НАТО на Србију (Србију и Црну Гору), бити обележен низом активности, у сарадњи Београдског форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала Србије и Савеза удружења бораца Народно-ослободилачког рата Србије.

Основни мото свих тих активности биће, као и ранијих година, садржан у поруци
– Да се не заборави!

Активности на обележавању биће концентрисане око 24. марта, дана када је пре тринаест година, без икаквог повода, отпочела злочиначка агресија НАТО на нашу земљу. Све те активности су планиране у циљу:

(a) Одавања поштовања свим жртвама народа Србије, које су страдале од напада агресора;
(б) подсећања на велике патње и страдања грађана Србије током 78-дневног бомбардовања НАТО авијације;
(в) подсећања на огромна разарања цивилних и јавних објеката, инфраструктуре, националних и културних добара и на дугорочне штетне последице на здравље људи и животну околину услед коришћења оружја са осиромашеним уранијумом од стране агресора.

То је, такође, прилика да се и ове године укаже на неморалан и нелегалан карактер агресије, на чињеницу да је она предузета без икаквог повода од стране Србије (СР Југославије), без претходног одобрења Савета безбедности Уједињених нација, уз грубо кршење Повеље УН и основних принципа међународног права.
Поред подсећања на све те трагичне аспекте агресије НАТО на Србију (СР Југославију), неопходно је указати и на чињеницу да је она представљала опасан преседан у међународним односима, који је потом, исто тако безобзирно, примењен у агресији на Авганистан, Ирак и Либију. Планираним активностима се, посебно, жели и ове године указати на одговорност главних протагониста и носилаца агресије, посебно лидера земаља које су у њој учествовале, за злочине против народа Србије, за његове неизмерне патње и страдања током агресије, за причињену материјалну штету и за трајне последице на здравље народа Србије и његову животну околину.
У програму планираних активности ће учествовати истакнути представници из редова организатора и представници мировних покрета неких пријатељских земаља Европе, са којима Београдски форум успешно сарађује.