СА ОКРУГЛОГ СТОЛА ,,ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: КОСОВО И МЕТОХИЈА 13 ГОДИНА ПОСЛЕ АГРЕСИЈЕ НАТО-а“

На делу безочно отимање наше јужне покрајине

Сви велики походи између Азије и Европе, од Персијанаца до најновијих времена, ишли су долином Велике Мораве. Спречавање изласка Русије на топла мора био је и остао један од главних циљева европских и западних сила, а то је у историји и сада решавано контролом Босвора и Дарданела… Војна база ,,Бонстил” јесте највећа корист коју су САД добиле дешавањима на територији бивше Југославије. Питање је да ли су оне извукле и највећу општу корист. Није искључена могућност да су САД добиле базу ,,Бонстил”  а изгубиле југоисточну Европу. Време ће показати ко је највећи добитник, рекао је генерал-потпуковник у пензији Златоје Терзић. (1)

slika-0212Поводом  13. годишњице од почетка агресије НАТО пакта на Србију (СРЈ),  Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије  и Савез удружења бораца народноослободилачког рата Србије (СУБНОР) организовали су комеморативне активности.

Округли сто чија је тема била Косово и Метохија – 13 година после агресије НАТО-а  одржан је 23. марта у амфитеатру Центра ,,Сава” .  Саопштења су поднели истакнути борци за мир у свету, научници, дипломате, генерали и аналитичари, међу којима је и неколико странаца. Многобројним учесницима округлог стола обратили су се Живадин Јовановић, председник Беогардског форума за свет равноправних, Његова Екселенција Александар Конузин, амбасадор Руске Федерације у Србији, Владислав Јовановић, бивши министар иностраних послова СРЈ и Србије,  Златоје Терзић, генерал-потпуковник у пензији, помоћник начелника Штаба Врховне команде СРЈ у време агресије, Јири Буреш, председник удружења ,,Војници против рата“ из Чешке Републике, Слободан Петковић, генерал-мајор у пензији, бивши помоћник министра одбране СРЈ, др Срђан Трифковић, историчар, из Чикага, САД,  др Мирољуб Васић, историчар, Биргит Малрон, представник Форума против рата, Касел, Немачка, Наташа Шћепановић, председница Удружења породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије и др Станислав Стојановић, амбасадор у пензији.

Отварајући овогодишњи скуп председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић рекао је да су наша земља и народ пре 13 година били жртве агресије НАТО пакта. Током агресије животе је изгубило више од 3500 наших грађана – бораца за одбрану земље, полицајаца, деце жена и старих особа. Колико је људи умрло од последица рањавања и употребе оружја с осиромашеним уранијумом, колико их и данас умире, тешко да ће се икада утврдити. (2)

slika-0312,,Агресија против Србије је настављена другим средствима све до данашњих дана.  Она се спроводи политичким, економским, финансијским, пропагандним и другим притисцима, уценама и манипулацијама. Њени циљеви су од разбијања Југославије,  пренети на терен дробљења Србије и српског народа. Српски народ се цепа насилним исцртавањем нових граница. Ароганција, реваншизам и расизам представника појединих држава према Србији и српском народу тешко да се могу прикрити…  Срби на Косову и Метохији немају слободе кретања, немају извесности, свакога дана некога од њих затворе, претуку застраше. За многе је слобода и даље – живот у круговима бодљикаве жице. Око 230.000 Срба и других неалбанаца протераних из Покрајине тероризмом и планираним етничким чишћењем, нема могућност да се слободно и безбедно врати у своје вековне домове и на своја имања. Суштински узрок томе налази се у отворено дискриминаторској политици водећих чланица НАТО-а према српском народу. Та политика је скривена иза лицемерног става западних политичара која гласи – етничко чишћење није д опустиво, али може бити целисходно. Бар када је реч о деловима протераног српског народа, о чему овај пример необориво сведочи”, рекао је, између осталог, Живадин Јовановић.

 

Чин агресије против суверене државе

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин нагласио је да бомбардовање 1999. године није представљало рат против Слободана Милошевића, већ рат против српског народа који је трасирао пут сепаратизму Косова.

,,Нису случајно тадашњи припадници Ослободилачке војске Косова, а данас високи функционери самопроглашене косовске државе, јавно говорили да се НАТО бори на њиховој страни. Данас је очигледно да је једнострано проглашење независности Косова део евроатлантског плана поделе Србије“, рекао је Конузин.

Руски амбасадор је у говору који је прочитао на српском језику рекао да је НАТО гађао превасходно цивилне објекте – мостове, железничке чворове, електране, електричне водове, предузећа и погоне за прераду нафте.

,,Масовно бомбардовање СРЈ било је чин агресије против суверене државе противно Повељи УН и демонстрација политике силе, намењене јачању претензија на успостављању хегемоније у униполарном свету. Проблем Косова и данас остаје отворен“, подвукао  је Конузин. (3)

slika-0412Амбасадор Русије у Србији је додао да је Косово постало полигон за тестирање политичког противправног мешања у ствари суверених држава уз примену силе и да је бомбардовање Либије и мешање НАТО земаља у унутрашње ствари Сирије, једностране санкције и припема војног упада у Сирију заправо понављање онога што је пре 13 година урађено у СРЈ.

,,Изгледа да међународна заједница није успела да извуче одговарајуће закључке. Показало се да тешке ране од бомбадровања СРЈ до данас нису излечене. Људске жртве, од којих већину чине цивили, ненадокнадиве су, а привреда Србије не може да се опорави од огромне штете,” навео је Конузин.

Амбасадор Русије у Србији је додао да дубоку забринутост изазивају статистички подаци о великом порасту онколошких обољења у местима изложеним бомбардовању осиромашеним ураном.

,,Војна акција, која се правдала неопходношћу прекида хуманитарне катастрофе, имала је управо обрнуте последице. Егзодус албанских избеглица са Косова у суседне земље био је искоришћен као изговор за бомбадровање. Али, још више избеглица је напустило покрајину управо након почетка бомбардовања НАТО-а „, навео је Конузин.

Руски амбасадор  је додао да се више од 200.000 Срба, Рома и других који су напустили Косово већ после доласка међународног војног контингента није вратило на своја огњишта, а да их је међународна заједница једноставно заборавила.

 

Расадник тероризма и исламског фундаментализма

Излажући анализу војнобезбедносну ситуацију на Косову и Метохији Златоје Терзић, у време агресије помоћник начелника Штаба Врховне команде, генерал-потпуковник у пензији је рекао да је Кососво и Метохија данас преплављено криминалом, исламским фундаментализмом и великом количином разноврсног наоружања у поседу становништва и разних криминогених и других групација.

,,На самом Косову и Метохији вође криминалистичких кланова одлучују о свим питањима живота и рада људи. Од њих зависи лична и имовинска сигурност грађана. Развоју криминала погодује племенска повезаност Албанаца која укључује многе карактеристике које постоје на Сицилији (закон ћутања, крвна освета, племенска оданост и друге). Све то, на Косову и Метохији, као и на Сицилији, омогућује успостављање снажних мафијашких организација. Не постоји област криминала у коју није укључен албански криминални лоби, од трговине дрогом, белим робљем, људским органима до уцена и рекетирања, рекао је Терзић.

Албански исламски фундаменталисти, како је оценио, за сада, сарађују са западним центрима моћи, јер им то, у актуелној ситуацији, одговара. За узврат они од Запада траже и добијају велике уступке, наравно на рачун Србије.

,,Могло би се закључити да Запад у односу на Косово и Метохију чини исте грешке коју је чинило и руководство бивше Југославије. Покушава да напуштањем, уступцима и материјалном помоћи обезбеди лојалност албанског становништва и његових вођа. Такав приступ руководства бивше Југославије није био успешан. Ни такво поступање Запада неће имати дугорочнијег успеха. Пре или касније, Запад ће се суочити са истим проблемима са којима се суочила и бивша Југославија. Захтеви албанских и исламских фундаменталиста ће постајати све већи и све радикалнији. Када им се више не буде могло излазити у сусрет доћиће до неминовног сукоба. Албански фундаменталисти су, према ономе што је у јавности обелодањено, већ учествовали и у терористичким актима на тлу Европе и Сједињених америчких држава, истакао је генерал Терзић. (4)

slika-0512Наоружање и војна опрема није, како је било предвиђено Резолуцијом 1244 и Кумановским споразумом, одузето од Албанаца. Реч је о огромним количинама наоружања, које је, у дугом периоду, стизало на косово и Метохију из Албаније и са Запада.

,,Паравојне формације формиране пре агресије НАТО-а на СРЈ нису расформиране иако је то било предвиђено. Део је легализован, а део се повукао у илегалу и на располагању је својим политичким, племенским и криминалним вођама. Такво стање и иначе тешку безбедносну ситуацију чини још тежом”, рекао је Терзић.

На глобалном нивоу кључна улога припада војној бази ,,Бонстил” на Косову и Метохији.

,,База је изграђена на локацији са које се обезбеђује ефикасна контрола главне природне саобраћајнице између Европе и Азије долином реке Велике Мораве, мореуза Босфора и Дарданела, будућих нафтовода и гасовода од приобаља Црног мора према југосисточној Европи као и контрола свих малих земаља југоисточне Европе. Сви велики походи између Азије и Европе, од Персијанаца до најновијих времена, ишли су долином Велике Мораве. Спречавање изласка Русије на топла мора био је и остао један од главних циљева европских и западних сила, а то је у историји и сада решавано контролом Босвора и Дарданела… Војна база ,,Бонстил” јесте највећа корист коју су САД добиле дешавањима на територији бивше Југославије. Питање је да ли су оне извукле и највећу општу корист. Није искључена могућност да су САД добиле базу ,,Бонстил”  а изгубиле југоисточну Европу. Време ће показати ко је највећи добитник, закључио је Терзић.

 

Европа има алтернативу

Бивши министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић рекао је да власт у Србији ,,води политику капитулације“ и да је крајње време за ревизију политике „срљања на Запад по сваку цену“ и успостављање равноправних односа са земљама које нису признале Косово. (5)

slika-0612,,Циљ Запада је да претвори Србију у желатинску масу која ће следити његове налоге и власт у Србији је ангажована на каквом-таквом пристанку на независност Косова. У званичном говору нема више , боримо се за Косово као део Србије’, него,боримо се за легитимне интересе Србије на Косову”, рекао је Јовановић.

Јовановић је рекао да би неко у Србији ,,морао да одговора“ због постављања чланства у ЕУ као приоритета важнијег од целовитости земље и додао да је флоскула ,,Европа нема алтернативу“ бесмислица.

Прави одговор Србије Европској унији био би ,,одлучите ви између Косова и Србије”, јер је за ЕУ Србија неупоредиво важнија од Косова, пошто без потпуне контроле Србије не може даље у поход на исток“, рекао је Јовановић.

Били изложени еколошком геноциду

Бивши помоћник министра одбране генерал-мајор у пензији Слободан Петковић, експерт за атомско-биолошку и хемијску одбрану рекао је да је у току војне агресије НАТО пакта на СРЈ изазвана еколошка катастрофа, по карактеру, обиму и облику незабележена у историји људске цивилизације.

,,Били смо изложени и еколошком геноциду – уништавању животне средине и угрожавању живота и здравља људи у ширим размерама и са дугорочним последицама. На овим просторима, према неким карактеристикам, вођен је радиолошки и хемијски рат… На територији Космета испаљено је више од 31.000, а на локацијама ван те покрајине преко 5.000 пројектила са осиромашеним уранијумом. То је застрашујућа количина осиромашеног уранијума која је вечно ,,остављена на чување на овим просторима”, изнео је генерал Петковић.

Америчка администрација, након употребе муниције са осиромашеним уранијумом, на територији СРЈ, наставља са праксом ,,не гледај и не тражи”. (6)

slika-0712,,Да би умањиле опсаности од осиромашеног уранијума, избегла сваку врсту одговорности за последице и огромне трошкове за лечење војника и цивила који су били били изложени продуктима употребе ове муниције и заобишле обавезу чишћења територије где је ,,депонован” и ,,остављен на чување”  радиоактивни отпад, САД скривају инфромације о употреби и последицама, настојећи да заташкају или умање опасности од осиромашеног уранијума… Планери НАТО-а су пре почетка бомбардовања СРЈ знали да је оружје са осиромашеним уранијумом опасно, канецерогено и генотоксично. Своје припаднике су упозоравали на опасност, а цивиле – становништво никада нису, већ јавност и данас обмањују да нема опасности. Становници неких делова Србије, а посебно Косово и Метохија живе на тој ,,уклетој” земљи, а можда нису ни свесни о каквој се опасности ради. И зато тврдим: НАТО је коришћењем муниције са осиромашеним уранијумом проузроковао значајно дуготрајно и опасно хемијско и радиоактивно загађење животне средине у нашој земљи. Овим је у појединим рејонима доведено у питање нормално и безбедносно живљење, а та опасност ће трајати дуже него што је до сада трајала људска цивилизација”, нагласио је Петковић.

Бивши помоћник министра одбране предложио је и лепезу мера које би требало предузети како би се умањила штетност по здравцље људи и њихову животну околину.

,,И зато не смемо ћутати све док се не разјасне све дилеме и док постоји и једно људско биће које пати због последица агресије у којој је употребљено то застрашујуће оружје,” закључио је Петковић.

После излагања домаћих и иностраних експерата у Центру ,,Сава” приказан је документарни филм ,,Миленијумска грешка” о агресији НАТО-а на Србију (СРЈ) и последицама тог варварског чина.