МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ – Сусрет са чешким ветеранима

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ – Сусрет са чешким ветеранима

Од  22. до 25. марта гости Клуба генерала и адмирала Србије били су представници чешког удружења ,,Војници против рата”.  Они су боравили у Београду као учесници комеморативних свечаности организованих поводом 13-годишњице од почетка агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију.

slika-0812Председник организације која окупља бивше војнике и официре Чешке војске Јири Буреш говорио је на Округлом столу ,,Да се не заборави – Косово и Метохија 13 година после,” у организацији Београдског форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала Србије и СУБНОР-а Србије одржаног 23. марта у Центру ,,Сава”.

Јири Буреш и Михаљ Гондек, други члан чешке делегације, 24. марта положили су цвеће на Споменик страдалој деци током агресије у Ташмајданском парку и на Споменик браниоцима отаџбине и жртвама агресије НАТО 1999. године у Парку пријатељства на ушћу Саве у Дунав, Нови Београд.

slika-0912Потом су посетили места где су, у мнулим деценијама, бивши чешки званичници засадили дрво мира приликом посете Југославији.

У просторијама СУБНОР-а Србије, где је седиште и Клуба генерала и адмирала Србије, одржана је ванредна седница Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије, на којој је разговарано о могућностима сарадње две сродне организације. Том приликом усвојен је Протокол о сарадњи који су потписали председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије генерал-потпуковник у пензији Љубиша Стојимировић и председник организације ,,Војници против рата” пуковник у пензији Јири Буреш.  Осим двојице председника, скупу се бираним речима обратио и чешки генерал-мајор у пензији Михаљ Гондек, истичући дуге и пријатељске везе наша два народа. Том приликом размењени су и пригодни поклони.

Током боравка у Београду гости из Чешке разгледали су и лепоте нашег главног града.