ДЕЛЕГАЦИЈА КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ У ПОСЕТИ СЛОВАЧКОЈ

Мостови пријатељства и сарадње

Представници наше земље, у својству посматрача, учествовали у раду међународне организације која окупља резервне официре

slika-2012На позив Клуба генерала Словачке и Међународног консултативног савета организације резервних официра (МКС) делегација Клуба генерала и адмирала Србије са генерал-мајором у резерви Душаном Војводићем на челу, од 23. до 25. маја 2012. године боравила је у Братислави, главном граду Словачке. Том приликом наши представници су, у својству посматрача, присуствовали заседању МКС у чијем раду су учествовале делегације из 24 земље (Шпаније, Аустрије, Немачке, Финске, Чешке, Словачке, Мађарске, Јордана и из 15 земаља које су раније биле у саставу СССР-а). Скупу су присуствовали и секретар Организације резервних официра НАТО-а и генерал армије Јуриј Јакубов, помоћник министра одбране Руске Федерације. У нашој делегацији су, уз генерала Војводића, били генерал-мајори у пензији Радослав Шкорић и Радослав Бабић.

slika-2112На заседању је било речи о досадашњим активностима Међународног консултативног савета организације резервних официра, приказани су начини неговања официрске традиције кроз историју, додељени сертификати и одговарајућа признања заслужним представницима земаља и усвојена нова организација МКС.  На почетку скупа у чланство МКС примљена је Шпанија.

У обраћању учесницима скупа шеф наше делегације генерал-мајор у резерви Душан Војводић, члан Извршног одбора Клуба је истакао да су чланови Клуба генерала и адмирала Србије ветерани из Другог светског рата и победници у борби против фашизма, учесници послератне изградње оружаних снага, команданти оперативних састава и стратегијских формација који су се 1999. године одлучно и храбро супротставили агресији НАТО-а на Србију и Савезну Републику Југославију.

slika-2212– У нашим редовима су и почасни чланови – генерали из Русије и Француске. После ратова укрстили смо мач и перо и наставили да се боримо за истину о антифашистичкој борби  и одбрани од агресора у новијем периоду наше историје. О томе је објављено више дела у издању Клуба генерала и адмирала Србије. У оквиру међународне сарадње наш главни задатак је сарадња са генералима и адмиралима у резерви на истим или сличним програмским циљевима у борби за мир и безбедност у нашем региону, Европи и свету. Пре свега ради бољег упознавања и разумевања, размене искустава, присуства и дружења на значајним националним и међународним манифестацијама чланова МКС и других пријатељских земања, рекао је генерал Војводић.

slika-2312У наставку излагања шеф наше делагације је нагласио да је Клуб генерала и адмирала Србије посебно заинтересован за сарадњу у следећим областима:

(1) учешће у обележавању заједничких догађаја из ослободилачких ратова наше земље и народа пријатељских земаља; (2) учешће на научним скуповима и међународним конференцијама ратних ветерана о миру и безбедности у Европи и свету; (3) размени инфромација, публикација и филмова о активностима и ради сродних организација у земљи и свету; (4) организацији сусрета и размени посета у складу са плановима међународне сарадње.

slika-2412Током боравка у Братислави чланови наше делегације имали су више билатералних сусрета са представницима домаћина и делегатима других земаља.  Наша делегација била је окружена пажњом домаћина. Продубљена је сарадња са организацијом која окупља резервне старешине Словачке. Настављени су контакти са генералима из Чешке, који ће ускоро формирати свој клуб.

Све у свему, посетом Словачкој и учећшћем на међународном скупу резервних официра реализовани су значајни резултати на плану међународне сарадње. С правом се очекује да ће у наредном периоду бити унапређена билатерална и мултилатерална сарадња.