САРАДЊА СА КЛУБОМ ГЕНЕРАЛА СЛОВАЧКЕ

Ка новим хоризонтима

За време Другог заседања Међународног консуктативног савета (МКС) резервних официра из 18 земаља Европе, Азије и Африке делегација Клуба генерала и адмиrала Србије имала је посебне разговоре са највишим представницима Клуба генерала Словачке.

slika-2512У непосерном и пријатељском разговору разматране су могућности будуће сарадње, искуства и рада и организација клубова генерала, статусу у држави и друштву и принципимa међународне сарадње.

Председник Клуба генерала Словачке генерал-потпуковник Франтишек Бланарик и секретар Скупштине Клуба генерал Тибор Гапловски поздравили су иницијативу наше делегације и предложили да се што скорије дефинишу правци и садржај будуће сарадње. Као први корак најавили су писмо о намерама и нацрт протокола о сарадњи, који би размотрили и усвајали надлежни органи оба клуба.

slika-2612У нашој делегацији били су генерал-мајори Радослав Бабић, Душан Војводић и Радослав Шкорић.

На позив домаћина, делегација је присуствовала показној вежби у организацији Клуба генерала Словачке на тему „Реконструкција епизода борбених дејстава у завршним операцијама за ослобођење Европе“. Учесници вежбе били су у ратним униформама и са опремом с краја Другог светског рата: чувеним каћушама и тенковима Т-34 на руској и словачкој страни и артиљеријом, вишецевним бацачима и оклопом на немачкој страни. Посебна вредност вежбе била је реални однос снага на копну и ваздуху из ратних времена. Највише оцена судија и посматрача добили су пилоти Месершмита 109 и руског ловца ЈАК, главних ривала за превласт у ваздуху у завршним операцијама за ослобођење од фашизма. После готово равноправне борбе, Месершмит је нестао са  хоризонта.

По повратку из Братиславе, делегација је поднела извештај Извршном одбору о учешћу на Другој конференцији МКС и разговарала са председником и секретаром Клуба генерала Словачке.

Д. В.