ИЗВЕШТАЈ О РАДУ – 2012. СЕКЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ И САРАДЊУ

СЕКЦИЈА ЗА САРАДЊУ СА ДРУГИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА, УДРУЖЕЊИМА И МЕДИЈИМА

РЕАЛИЗОВА НЕ АКТИВНОСТ И СЕКЦИЈЕ:
Израђен План рада за 20007.годину,
Учешће у организацији и присуство 3 члана на пријему поводом годишњице постојања и рада Клуба генерала и адмирала Војске Србије,
Праћење писања медија о Клубу и припрема реаговања на поједине објављене текстове,
Остварен контакт и обављен разговор са шест страних војних изасланик а о постојању , организацији и раду сличних удружења у њиховим земљама,
Руководилац секције присуствовао годишњој скупштини Удружења подофицира,
Два члана секције присуствовало слави Друштва за неговање традиција ратова 1912-1918 године,
Ажуриран сајт Клуба,
Редовно одржавани састанци секције, према плану рада

ТЕЖИШТЕ РАДА У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ:
Разговор са представницима удружења и организација, у вези идеје формирања јединственог Удружења војних ветерана Србије,
Остваривање контакта са медијима и презентација рада Клуба генерала и адмирала

Главне активности Секције за медије, међународну сарадњу и сарадњу са другим организацијама у 2012. години биле су усмерене на представљање и афирмацију биографског речника „Генерали и адмирали Србије 1981-2011“ и међународну сарадњу.

После вишегодишњих припрема и истраживачког рада, биографски речник објављен је и први пут представљен јавности поводом Дана победе – 8. маја у Дому Војске Србије. На најмасовнијем скупу у историји Клуба били су генерали чија су имена објављена у књизи, чланови њихових породица, представници СУБНОР-а и других организација, Војне академије, управници библиотека и многих медија. Најбоље извештаје објавили су ТАНЈУГ, ТВ „Мост“ и ревија „Одбрана“. Запажене приказе објавили су „Борац“, „Војни ветеран“ и друга гласила.

У организацији Секције и Подружнице Клуба у Нишу, представљен је биографски речник читаоцима и члановима Клуба у Нишу.

Поводом међународног сајма књига у Библиотеци града Београда била је трећа промоција књиге. У сарадњи са Медија центром „Одбрана“ књига је била изложена на Сајму књига у времену од 21. до 28. октобра ове године. У сва три случаја биографски речник добио је врло повољнне оцене научне и шире јавности.

У међувремену, од прве промоције у част Дана победе до Београдског сајма књига и на њему, по одлуции Извршног одбора Клуба посебно су уручене књиге са посветом истакнутим личностима и институцијама: библиотекама САНУ, Матице Српске, Универзитета у Београду, Библиотеци града Београда, Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ из Краљева, ризницама књига Срспе православне цркве и манастира Милешева, Министарству одбране и Генералштабу Војске Србије, Београдском форуму за свет равноправних и другим организацијама и удружењима са којима Клуб успешно сарађује у овој и претходним годинама.

На Филолошком факултету у Београду, декан др Александра Вранеш и професор књижевности и библиотекарства оценила је књигу као значајан допринос енциклопедистици и драгоцено сведочанство о људима и догађајима у протеклих тридесет година. Као посебну вредност издвојила је што се поред војне каријере дају лични и породични подаци генерала и адмирала објављеним у књизи.

Биографски речник су повољно оценили готово сви научни и јавни радници које смо контактирали, издавачи и медији.

У оквиру међународне сарадње ове године су остварени први конкретни и значајни резултати на билатералном и ширем међународном плану. Најпре је на позив Београдског форума за свет равноправних и Клуба у Београду, од 22. до 24. марта боравила делегација Асоцијације „Војници против рата“ Чешке Републике. Делегација је активно учествовала на обележавању 13. годишњице агресије НАТО и потписала протокол о сарадњи са Клубом. На основу протокола, остварени су и први значајнији резултати у сарадњи, која се наставља у међународним организацијама.

На позив Асоцијације „Војници против рата“ и „Клуба пограничних области Чешке“ делегација Клуба учествовала је на прослави Дана Националног устанка Словачке, у времену од 7. до 9. септембра ове године. На захтев домаћина, наши представници су говорили на споменицима устанка и учествовали на округлом столу о теми „Заштита мира и опасности од савремених ратова“. Домаћини су посебно и претходно најавили, а на округлом столу поздравили излагање делегације Клуба о искуству наше земље са агресијом НАТО против Југославије.

Оцењено је да се протокол о сарадњи успешно реализује, размотрени програми наредних сусрета и наглашена заинтересованост тек формираног Клуба генерала Чешке за сарадњу на истим основама.

За афирмацију нашег Клуба и међународну сарадњу најважније је било учешће на Другом заседању Међународног консултативног савета резервних официра у Братислави у периоду од 23. до 25. маја, на позив Клуба генерала Словачке и Међународног консултативног савета резервних официра. На заседању су учествовале делегације 24 земље: седам из Западне и Средње Европе (Шпанија, Аустрија, Немачка, Финска, Чешка, Словачка, Мађарска), једна са Блиског Истока (Јордан), 15 из бившег Совјетског савеза и Заједнице независних држава, Србија у својству посматрача и секретар резервних официра НАТО.

Делегација Клуба упознала је учеснике скупа са програмом рада и делатношћу Клуба и изразила интересовање за искуства других земаља.

У току заседања вођени су разговори са представницима свих земаља, засновани на међусобном разумевању и уважавању. Међусобно су размењене везе и адресе (визит карте) и договорена сарадња са представницима Словачке, Чешке, Шпаније, Белорусије, Русије, Азербејџана и Јордана. Сви су заинтересовани за сарадњу и размену писама о намерама.

За време боравка у Братислави са представницима Клуба генерала Словачке остварена је врло коректна сарадња заснована на изражено пријатељском приступу и ставу према нашој делегацији. Службени разговори вођени су са представником Клуба генерала Словачке, генеерал-потпуковником Франтишеком Бланариком и секретаром Скупштине клуба, генералом у пензији Тибором Гапловским. Обострано је изражена спремност за даљу успешну сарадњу по два основа: биулатеерално – непосредна сарадња у више области од заједничког интереса и мултилатерално – заједничко учешће у раду међународних организација и скупова генерала и резервних официра.

На основу извештаја наше делегације и анализе оснивачког акта, програма рада и предлога пријатељских земаља, Извршни одбор Клуба генерала и адмирала Србије предлаже Скупштини Клуба да донесе одлуку о пуноправном чланству у Међународном консултативном савету резервних официра и делегира своје представнике у Председништво и друге органе МКС (сада МКК).

У име Међународног консултативног комитета, генерални секретар Анатолиј Кумахов, високо је оценио учешће наших делегата у својству посматрача и позвао Клуб да се учлани у Међународни консултативни комитет резервних официра.

О трендовима међународне сарадње у целини у прегледу који следи.

 

ТРЕНДОВИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ

КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

 

1. У току је успостављање сарадње са

Клубом генерала Словачке

Клубом генерала Чешке

2. Постоји заинтересованост за успостављање сарадње са

Клубом генерала Македоније

3. Постоји могућност успостављања сарадње са

Клубом генерала Бугарске

Клубом генерала Румуније

Клубом генерала Русије

Клубом генерала Финске

4. Предстоји одлука Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије за учлањење у Мађународни комитет резервних официра

5. У случају реализације тачке 4. можемо бити Регионални центар за Међународни комитет резервних официра

6. Обновити контакт са Клубом генерала Грчке

 

Из домена сарадње са другим организацијама у нашој земљи, издвајамо сарадњу са СУБНОР Србије на неговању традиција ослободилачких ратова Србије и Београдским форумом за свет равноправних у обележавању 13-те годишњице агресије НАТО на Србију и СРЈ. Материјали са округлог стола о томе су у штампи, као посебна публикација и биће представљени јавности до краја новембра.

Настављена је успешна сарадња са Друштвом српских домаћина, Удружењем војних пензионера Србије и организацијама које негују традиције ослободилачких ратова Србије. У њиховим публикацијама и новинама објављују се вести, информације и репортерски записи о свим важнијим догађајима у Клубу генерала и заједничким акцијама.

За сарадњу са медијима карактеристично је учестало извештавање о промоцији књига и међународној активности Клуба. О томе су извештавали: Агенција „ТАНЈУГ“, ТВ „Мост“, гласило Министарства одбране „Одбрана“, „Правда“, „Борац“, „Војни ветеран“, „Добровољачки гласник“, РТВ Крушевац, ТВ „Галаксија“, ТВ Краљево … Наше активности пратила је Агенција „Фонет“, а њен ТВ сервис снимао и слао материјале другим ТВ станицама.

Филмска екипа Клуба редовно је пратила и снимала главне догађаје за нашу документацију и друге медије.

Сајт Клуба још није на нивоу потреба и могућности. До извесне мере побољшан је квалитет прилога. Недостају брзе и квалитетне информације. Сарадња других секција и Извршног одбора могла би да буде конкретнија и боља. За електронске новине, какве је планирала Секција за медије, недостају материјална и техничка средства. Пре свега, просторија за рад, које нема ни Клуб.