Војни ветерани нашег региона сарађују у корист мира

 МОСТОВИ САРАДЊЕ И РАЗУМЕВАЊА

У Медија центру „Одбрана“ 30. јануара (2013) отпочела је с радом дводневна Међународна конференција ратних ветерана, резервних старешина и организација генерала и адмирала из Бугарске, Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Србије посвећена борби за мир и безбедности у свету. Скупом је председавао секретар Међународног консултативног комитета организације резервних официра, каријерни дипломата, господин Анатолиј Кумахов, а у име домаћина госте је поздравио генерал-потпуковник у пензији Љубиша Стојимировић, председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије:

slika1-013,,Као војници, доживели смо и преживели многе ратове, али наша будућа мисија за мир, а против ратова, биће највећи и најтежи изазов у нашим војничким каријерама и животима. Али, ми смо војници, још увек под војничком заклетвом, а она подразумева и наше даље и доживотно жртвовање за мир.

Сви знамо ко је Клемансо и његову аксиому „Рат је сувише озбиљна ствар да би се могао поверити само генералима“.

Због тога у овом тренутку у име свих нас изражавамо задовољство да лидери наших држава и народа: председници, премијери и миниситри, у билатералним и мултилатералним сусретима и разговорима, подржавају мисију мира. Наш Међународни консултативни комитет организација резервних официра биће њихов поуздани савезник“, нагласио је генерал Стојимировић.

slika2-013Делегације су предводволи генерал Стојан Нешев, председник Централног савета Савеза официра и подофицира у пензији и резерви Бугарске, генерал-мајор у пензији Илија Николовски, председник Савеза ветерана и резервиста одбране и безбедности Републике Македоније, Пантелија Ћургуз, представник Савеза бораца Републике Српске и Удружења резервних старешина Републике Српске, пуковник у пензији Радивоје Здравковић, члан Председништва Удружења војних пензионера Црне Горе, генерал-потпуковник у пензији Љубиша Стојимировић, председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије и генерал-потпуковник у пензији Љубомир Драгањац, председник удруђења војних пензионера Србије.
slika3-013Учесници Међународне конференције су посебно истакли да нико као официри не може да сагледа све последице ратова те да асоцијације пензионисаних и резервних официра могу да дају пун допринос очувању мира и смањивању напетости у региону и свету. У тим настојањима имају подршку Министарства одбране Републике Србије, рекао је пуковник Слађан Ристић, начелник Управе за традиције, стандард и ветеране Министарства одбране.

Представници удружења ветерана су, као круну радних активности, потписали протокол о разумевању и сарадњи у коме се, између осталог, наглашава да су учесници скупа били јединствени у ставу да ће активности које буду предузимали, билатерално или мултилатерално, доприносити напретку њихових земаља и народа и очувању мира. Генерал-пуковник у пензији Видоје Пантелић, председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије потписо је билатералне протоколе о сарадњи Клуба генерала и адмирала Србије са асоцијацијама ветерана из Бугарске и Македоније.

Међународни консултативни комитет организације резервних официра Европе, Азије, Африке и Америке, формиран 2011. године као Међународни консултативни савет организације резервних официра, својеврсан је форум за размену искустава, развој сарадње и пријатељства  и деловање чланова у интересу мира и безбедности у свету. Принципијелни став те организације је искључење било које политичке активности и мешања у рад других организациоја и земаља. Организација сарађује са државним структурама, али има савршено самостални статус немешања у економске, политичке, нити у војне послове држава.

Основни задаци МКК су развој хуманитарних веза између резервних официра различитих земаља, брига о ветеранима оружаних снага, сарадња у области војне културе и општељудских вредности, пажња према младим нараштајима, фромирању њеног морала и васпитању у духу здравог начина живота, бављења спортом, као и продубљивања сарадње ветеранских организацијуа са омладинским организацијама.

МКК себе види као мост у будућности који ће омогућити да се деца у различитим земљама науче да друже, комуницирају, а не да ратују међусобно. Организација је поставила циљ да демонстрира широком кругу светске јавности да сарадња оних који знају праву цену рата, може да одигра важну улогу у развоју пријатељства и узајамног разумевања међу народима.