Генерали и адмирали у посети Универзитету одбране

У ХРАМУ  ВОЈНИХ НАУКА

У организацији Управе за традицију, стандард и ветеране чланови Клуба генерала и адмирала Србије, њих више од 50, посетили су 11. марта  Универзитет одбране, односно Ректорат  и Војну академију. Та активност предвиђена је Планом рада асоцијације пензионисаних генерала и адмирала за 2013. годину.

Чланове Клуба дочекао је и поздравио ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, истакавши да му је задовољство што под сводовима храма војне науке може да поздрави колеге од којих је као млад официр и лекар много научио

– Место на коме се данас налазите, континуитет је онога што сте ви стварали за време активне службе – истакао је генерал Јевтић, додајући да треба имати у виду да је поштовање прошлости увек у служби боље будућности.

Ректор Универзитета одбране у кратким цртама обавестио је колеге генерале и адмирале како је текло формирање Универзитета, акредитација те високошколске институције и признавање код Министарства просвете, осмог у Републици Србији.

Подсећајући да наша држава има традицију војног школства дугу више од 160. година, генерал Јефтић је истакао да је та делатност препозната у региону, али и шире, те да је у страним земљама повећано интересовање за школовање и усавршавање официра у Београду.

У Војној академији 20 одсто кадета чине девојке, а показало се да је одлука о школовању војних лекара у сосптвеној режији, уз коришћење ВМА као наставне базе, била далекосежно гледано визионарска идеја. За профилом војног лекара постоји потреба која је уочена пре много година.

Генерал Јевтић обавестио је госте о образовним профилима који се школују на различитим нивоима стицања знања и искустава, истакавши да катеди Војне академије уз чин потпоручника, то јест високобразованог официра, стичу и диплому о цивилном звању, што свршеним студентима омогућава да, ако због здравствених или других проблема напусте посао у систему одбране, могу да се запосле у цивилним производним или административним институцијама.
Универзитет одбране има веома развијену сарадњу са високошкоилским установама у Србији, али и са војнообразовним институцијама једног броја страних држава. Отворен је за кадрове из друштва, а организоване су мастер и докторске студије.

У току је поступак акредитације још неколико образовних профила, тако да ће Универзитет одбране у потпуности преузети улогу образовања кадрова потребних систему одбране, укључујући и одбрамбену индустрију.

Председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије генерал-поптуковник у пензији Љубиша Стојимировић, захваљујући на исцрпним инфромцијама које им је пружио ректор Универзитета одбране, истакао је да је проф др Миодраг Јевтић, током сукоба на простору Југославије, као искусни хирург самопожртвовано спасао многе животе, подвлачећи изузетну хуману Јевтићеву црту. Једном од тешко рањених војника на Кошарама, на пример, а изгледало је да му нема лека, брзом и ризичном интервенцијом, генерал Јевтић је спасао живот. Данас је тај младић срећно ожењен човек са двоје деце. Управо пример генерала Јевтића најбоље сведочи о потреби школовања војних (трупних) лекара.

У наставку посете комплексу Бањица, пензионисани генерали и адмирали били су гости Војне академије. Личну карту Војне академије прдставили су им пуковници Мирољуб Сретеновић, заменик начелника ВА и продекан др Бобан Ђоровић, дипл. инж.

Потом су прекаљени официри посетили Центар за симулације и учење на даљину, где их је о раду те новостворене институције обавестио пуковник др Горан Шимић, са сарадницима.

Током посете високошколским установама генерали су иницирали потребу да се наставе даља истраживања везана за праћење здравља припадника система одбране који су извршавали задатке у подручјима где је употребљаван осиромашени уранијум.

Генерали и адмирали нису добили потпуни одговор да ли се на Универзитету одбране рат 1999. године изучава као вишедимензиоинална агресија, кампања, бомбардовање или војна интервенција.

Договорено је да у наредном периоду представници Клуба генерала и адмирала и Универзитета одбране сачине план сарадње у области образовања будућих официра и учешћа у заједничким пројектима из области одбране и безбедности.