„Споменик жртава НАТО агресије“ у Парку пријатељства на Ушћу

Клуб генерала и адмирала Војске Србије у свом Програму рада за 2009. годину, усвојеном на Изборној скупштини 18. новембра 2008. године, посебно је планирао активности и задатке за обележавање десетогодишњице одбране СР Југославије од НАТО агресора.

Једна од тих активности је и обнова „Споменика жртава НАТО агресије“ у Парку пријатељства на Ушћу и паљење вечне ватре.

Клуб се писмом обратио председнику Р. Србије, Борису Тадићу, и наведено писмо циркулатно доставио:

  • премијеру Владе Мирку Цветковићу,
  • заменику председника Владе Ивици Дачићу,
  • подпредседнику Влладе Јовану Кркобабићу,
  • министру за инфраструктуру Милутину Мркоњићу,
  • министру одбране Драгану Шутановцу,
  • градоначелнику Београда Драгану Ђиласу,
  • председнику Фонда  за свет равноправних Живадину Јовановићу,
  • председнику СУБНОР-а Р. Србије генералу Славку Поповићу и генералима који се политички ангажују у својим странкама и на политичкој сцени Србије.

Садржај писма председнику Републике Србије:

Обнављање споменика и паљење „вечне ватре“

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ
господин БОРИС ТАДИЋ
–  н а   л и ч н о с т   –

 

Господине председниче,

Скоро све европске престонице имају своје тријумфалне капије и споменике са вечитом ватром. Београд нема.

Краљевина Југославије полсе И светског рата подигла је српској војсци велики број споменика. По својој монументалности, на првом месту је Споменик незнаном јунаку на Авали.

СР Југославија учинила је 1999. и 2000. године напор да жртвама НАТО агресије подигне споменик са „вечитом ватром“ у Парку пријатељства. Споменик је данас у стању стида, опљачкан и естетски руиниран – (слике у прилогу).

У Клубу генерала и адмирала Војске Србије, као и код великог броја грађана који нас контактирају, влада најдубље уверење да жртве НАТО агресије: убијени цивили, посебно деца, погинули припадници Војске Југославије и МУП-а Републике Србије заслижују један споменик са „вечитом ватром“.

Зато предлажемо обнављање споменика у Парку пријатељства и паљење „вечне ватре“ 24. марта ове године, а поводом десетогодишњице од НАТО агресије.

Овим чином Србија би показала да поштује своје жртве и агресија би била осуђена као злочин против мира. Истовремено, у Парку пријатељства споменик би симболизова мир и пријатељство међу народима и државама.

Чин реактивирања споменика и паљење ватре подразумева и одговарајући државни протокол.

Без обзира на релативно кратак период, ако постоји добра воља и буде донета одлука, ову нашу иницијативу могао би сигурно да материјализује министар за инфраструктуру г-дин Милутин Мркоњић. Наравно да постоји још један пригодан датум за паљење „вечне ватре“, а то је 09. јун – потписивање Мировног споразума у Куманову.

С поштовањем – примите наше срдачне поздраве.

 

Председник скупштине Клуба
генерал у пензији
Љубиша Р. Стојимировић