Књига – Агресија НАТО – Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана у одбрани отаџбине

Књига: Агресија НАТО – Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана у одбрани отаџбине
Аутор: Генерал-пуковник у пензији Спасоје Смиљанић

Поводом десетогодишњице од агресије НАТО на СРЈ генерал-пуковник Спасоје Смиљанић, ратни командант РВ и ПВО, написао је књигу: Агресија НАТО – Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана у одбрани отаџбине. Књига представља аутентично сведочанство о агресији НАТО и одбрани коју су снаге стратегијске групације РВ и ПВО изводиле у пролеће 1999. године.

Уз обиље суптилних анализа, мноштво података о ангажованим снагама, летелицама и убојним средствима, о маневрима у простору, оперативном, тактичком и техничком маскирању аутор врло аргументовано приказује све оно што је претходило агресији и саму агресију, чиме до краја разголићује паклене намере Америке и њених савезника.

Врло прецизно, са поузданим извором података, аутор указује на неупоредиво неповољан техничко – технолошки однос снага за браниоца. Међутим и у таквом односу на одбрану не гледа песимистички. Ослањајући се на стручну, професионалну и патриотску вредност човека – борца, аутор човека ставља у центар одбране и показује да човек и даље остаје битан фактор оружане борбе.

На основу мноштва проверених података, стручних и па и научних анализа, аутор изводи закључке о новим димензијама у стратегији ратовања и закључује да је оружана агресија НАТО на СРЈ изведена по концепту ваздушно-космичке операције. Генерал Смиљанић закључује да је стратегијски концепт агресије био прилагођен тзв. рату без битке на копну, али уз сталну претњу да до ње може доћи.

У књизи се на посебно вешт начин приказује маштовитост, домишљатост и војничка мудрост наше одбране у извођењу маневра, маскирања и обмањивања противника, као и рационална употреба снага у борбеним дејствима. Аутор аргументованао указује и истиче добре поступке и решења, али исто тако указује и на пропусте и грешке које су чинили појединци и јединице као целине.

Књига структурно има четири дела. Први део носи наслов Косметска криза у коме су приказана основна обележја настанка и развоја кризе, деловање међународне заједнице на разрешењу кризе и покушају разрешења кроз преговоре. Други део носи насловАгресија НАТО у коме је у више поглавља описана агресија: циљеви, планирање, модел и динамика извођења, ангажоване снаге, објекти дејства, употребљена убојна средства, последице и друго. Трећи део носи наслов Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана у одбрани отаџбине који обрађује, у више поглавља планирање одбране, припрему за одбрану, функционисање у току рата, последице и ефекте одбране. У четвртом делу дат је епилог шта је ратом остварено, у којој динамици и које су посладице рата.

Књига је у тврдом повезу, штампана колорно, са 13 прилога (четири карте), 22 прегледа, са више табела и фотографија. Књига се може купити код овлашћеног дистрибутера у Булевару Михаила Пупина (Стари Меркатор) Нови Београд, телефон 064 1108878 и поручити поузећем на телефон 065 6963384.