САОПШТЕЊЕ ЗА СРЕДСТВА ИНФОРМИСАЊА

Поводом првостепене пресуде Хашког трибунала државном, војном и полицијском руководству Србије за догађаје на Косову и Метохији 1999. године, Клуб генерала и адмирала сматра да је пресуда правно неутемељена и скандалозна јер не одговара чињеницама и свим другим околностима. Пресуда се не темељи ни на националном ни на међународном праву, већ на политичким и стратегијским циљевима најмоћнијих земаља.

Државном, војном и полицијском руководству Србије инпутира се заједничко злочиначко удруживање за депортацију Албанаца са Косова и Метохије, што је класична и врло тенденциозна замена теза, јер је НАТО пакт са армијама 19 земаља извршио класичну агресију на Србију и омогућио да УЧК терористичким акцијама и притисцима на албанско становништво организовано и уз помоћ заинтересованог дела међународне заједнице у кратком времену исели наводно око 800.000 људи ван КиМ. Завршетком агресије сви ти људи враћени су на Космет али је стварањем тзв. Републике Косово са вековних огњишта протерано и није се вратило 280.000 Срба и другог неалбанског становништва.

Спроведеним поступком занемарене су многе веома значајне чињенице. Насупрот томе, без правног утемељења, исконструисано је злочиначко удруживање, да би наводно протеривање албанског становништва са Косова и Метохије било у циљу стављања Покрајине под контролу српских власти. Све је то апсурд до апсурда и чињенично и правно. Због свега тога Клуб генерала и адмирала, као и јавност у нашој земљи, не може да не истакне да су оптужбе против генерала Ојданића, Павковића и Лазаревића оптужбе против свих бораца који су часно бранили своју земљу, уставни поредак, равноправност народа и нација, борећи се против тероризма и екстремизма.

Клуб генерала и адмирала сматра да је легитимно учешће сваког грађанина у одбрани отаџбине од НАТО агресије и тероризма УЧК, али истовремено осуђује и сваки злочин било ког појединца или групе људи и захтева да се  објективно процесуирају пред домаћим судовима.

У пресуди Хашког трибунала нема ни једне речи о 8.000 терористичких злочина тзв. УЧК и протеривању српског становништва и грозним злоделима над њим. Самим тим, пресуда оправдава злодела терористичке организације на Косову и Метохији и агресију НАТО пакта и тако ствара простор за признавање још једне албанске државе на сувереној територији  Србије.

Пресуда суда Хашког трибунала је уствари осуда на доживотну робију осуђених, имајући у виду здравсвтено стање  и њихове године живота.

Пресудом је суспендован Устав Савезне Републике Југославије и Републике Србије и остварени основни циљеви НАТО агресије. Пресуда има циљ да оправда извршено разбијање територијалног интегритета Србије и ограничавање њеног суверенитета а уједно оправдава стварања независне државе Косово, као и кривичну и материјалну одговорност за њу и да аболира злодела тероростичке организације УЧК.

Оваквом пресудом, у којој се жртва проглашава злочинцем, оправдава се агресија НАТО алијансе на нашу земљу, што је противправни акт, како у односу на Повељу Уједињених нација, тако и на правне оквире самог Пакта.

На тај начин ће, како сматрају организатори овог судског спектакла, аболирати организације, државе и појединце који су на крају 20. века дозволили себи да се играју међународним правом, судбинама народа и њихових држава, наносећи им немерљиве и несагледиве штете.

Клуб генерала и адмирала Војске Србије апелује на прогресивне међународне организације, државе и појединце да дигну глас против међународног насиља у интересу правде, права, једнакости и слободе за све нације, државе и појединце, без обзира на њихову моћ и утицај.

Истовремено, Клуб генерала и адмирала истиче да ће и даље подржавати државне органе, институције, заједнице, организације у Републици Србији који се боре за правни поредак у земљи, њен суверенитет, територијални интегритет и свеопшти напредак.

Председник Извршног одбора
генерал-пуковник у пензији
др Видоје Пантелић