ПОСЕТА КЛУБА ГЕНЕРАЛА ВОЈНОМ МУЗЕЈУ

У оквиру обележавања стоте годишњице ослобођења од петовековног турског ропства чланови Клуба генерала и адмирала Србије посетили су, 11. децембра 2012. године, изложбу „Сто година од Кумановске битке“ у Војном музеју на Калемегдану.
slika-5212У октобру ове године обележена је свечано стогодишњица почетка Балканских ратова чији је исход радикално променио Стари континент и односе снага на њему. Са европског тла протерано је и поражено, вековима непобедиво, Отоманско царство и коначно ослобођене дотад окупиране територије Србије. Остварен је вековни сан Србије да буде потпуно слободна.
У ратној прокламацији краљ Србије Петар први Карађорђевић је, између осталог, истакао: „Ја сам са своје стране све учинио, да мирним путем исправим ово стање, тешко и неизвесно, и по нас и по брацу нашу. Ја сам ступио у споразум са Краљевима балканских држава, да сложно покушамо, заједничком представком у Цариграду, поправити оно, сто се висе не може трпети. У том спремању били смо изненађени мобилизацијом и концентрацијом турске према нашим границама. На то се морало одговорити једнаком мером, али смо ипак једном заједничком нотом, испуњеном свим обзирима умерености, учинили последњи покушај, да се мирним путем нађе злу лека. На то се одговорило новом сечом наше браће, новим зверствима над њом, новим повредама границе и на послетку, опозивањем турских посланика из Београда, Софије и Атине.

slika-5312Ја сам зато у име божје наредио мојој јуначкој војсци, да пође у свети бој за слободу наше браце, за бољи живот и напредак Краљевине Србије. Наша браца Црногорци већ ките свежим ловорима своје победне заставе, а са нама данас ступају напред и јуначке савезничке војске, Бугарска и Грчка. Вековне су нам патње заједничке биле, заједнички нас интереси везују, нека нам и рад на добру и слободи Балканског Полуострва буде заједнички „.
Кумановска битка је једна од светлих историјских победа која је била увод у коначно ослобођене Србије.
slika-5412Територијална разграничења међу Балканским савезницима решена су на мировним преговорима у Лондону. Међутим Бугарска, иако није испунила све преузете обавезе из уговора о Балканском савезу, мучки је напала, без објаве рата, српске јединице у Македонији, чиме је почео Други балкански рат. Бугарска је поражена, а Србија је из рата изашла као важан фактор на Балкану, што је узнемирило западноевропске земље, посебно Аустроугарску. Балкански ратови се, међу историчарима, сматрају, у неку руку, и као увертира у први сукоб светских размера, који је почео наредне, 1914. године.
Чланови Клуба генерала и адмирала Србије су и на овај начин одали поштовање према ослободиоцима из Балканских ратова, у којима су учествовали и дедови већине присутних чланова .